Purkukuntoinen talo täynnä yllätyksiä – linjasaneeraus pelasti ikonisen kerrostalon

Jopa purkukunnossa olevaan vanhaan rakennukseen voidaan puhaltaa uusi elämä linjasaneerauksella. Helsingissä uutisotsikoihin noussut Asunto Oy Pohjansäde kävi läpi mittavan linjasaneerauksen, joka valmistui olosuhteista huolimatta aikataulussa. Bravida hoiti 127 huoneiston linjasaneerauksen valmiiksi neljässä kuukaudessa, ja taloyhtiö sai uuden elinkaaren ainakin 50 vuodeksi.

Uutiset

Putkiremontteja on sekä pienempiä että suurempia – urakan laajuus riippuu pitkälti taloyhtiön iästä. Jos taloyhtiö on liian vanha ja huonossa kunnossa, voidaan harkita sen purkamista.

Ääripään esimerkki löytyy Helsingin Kalliosta. Aleksis Kiven koulun lähellä sijaitseva Asunto Oy Pohjansäde kävi läpi erittäin laajan linjasaneerauksen ja rakennusteknisen peruskorjauksen, sillä sitä ei oltu remontoitu vuosikausiin. Sitä ei voitu purkaa, koska se on suojeltu kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävänä rakennuksena.

Taloyhtiössä ei oltu kuitenkaan teetetty remontteja vuosikausiin, minkä takia talo oli päässyt erittäin huonoon ja jopa vaaralliseen kuntoon. Kohteelle oli tehtävä mittava linjasaneeraus, jotta se saatiin asumiskelpoiseksi ja nykyajan turvallisuusvaatimuksia vastaavaksi.  

Linjasaneerauksessa vanhasta kohteesta paljastui yllättäviä rakenteellisia asioita, jotka haastoivat urakoitsijaa.

”Remontin aikana talosta paljastui vaikka millaisia yllätyksiä. Asunnon puolelta kaappia poistaessa sen takana ei aina ollut edes seinää. Alakerran kosteusvauriot viivästyttivät työtä, mutta kaikesta huolimatta aikataulussa pysyttiin”, Bravidan linjasaneerausyksikön johtaja Juha Silovaara kertoo.

Käytännössä koko talon tekniikka uusittiin – vedet, viemärit, sähköt ja lämmöt, ulko-ovet ja keittiöt. Urakan hoiti Bravidan linjasaneerausyksikkö.


Laadukas linjasaneeraus antaa rakennukselle uuden elinkaaren vuosikymmeniksi

Linjasaneeraus on suuri urakka ja vaatii laajaa osaamista, aikataulutusta ja kykyä reagoida yllättäviin tilanteisiin nopeasti. Pohjansäteen yhtenä haasteena oli sen sijainti – remonttialueelle ei voitu pystyttää konttikylää eikä varastotiloja, minkä takia työmaalla tarvittiin paljon lisäkäsiä.

Aikataulutuksen onnistumiseksi Pohjansäteen työmaalogistiikka oli järjestettävä kunnolla, jotta linjasaneerauksen haasteisiin voidaan vastata. Kaiken taustalla on ammattitaitoisten ihmisten yhteistyö.

”Pohjansäteen linjasaneerauksessa omat suunnittelijamme, valvontaorganisaatio ja suunnittelijat taloyhtiön puolelta istuivat saman pöydän ääressä, joten saimme päätökset tehtyä ajallaan”, Silovaara kertoo.

Bravidan linjasaneerausosaaminen kasvoi merkittävästi tammikuussa 2018, kun Bravida osti linjasaneerausyhtiö Adison Oy:n.


Lisätiedot:
 
Juha Silovaara
yksikönjohtaja, linjasaneeraus
Bravida Finland Oy
p. +358 400 801 272
juha.silovaara@bravida.fi