Myytti 1: Aurinkoenergia ei ole todellinen vaihtoehto pimeässä ja kylmässä Suomessa.
Myytti ei pidä paikkansa. Ero Etelä-Suomen ja esimerkiksi Pohjois-Saksan valoisuuden määrässä on varsin pieni. On tyypillistä, että aurinkoenergian tuotanto ei ole tasaista ympäri vuoden. Suomessa tuotanto on hyvää alkukeväästä pitkälle syksyyn ja vain marras-, joulu- ja tammikuu ovat kuukausia, jolloin tuotanto on vähäistä. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös pilvisellä säällä.
Lisäksi aurinkopaneelit toimivat paremmin, kun ilma on viileää. Jos ilma on liian lämmintä, sähkölaitteet kärsivät lämpöhäviöistä. Siksi Suomen ilmasto sopii aurinkopaneeleille hyvin.
Myytti 2: Aurinkosähköjärjestelmä on kallis investointi, jonka takaisinmaksuaika on pitkä.
Aurinkosähköjärjestelmä voi olla kertainvestointina iso, tapauksesta riippuen. Tällä myytillä on siksi todellisuuspohjaa. Aurinkosähköjärjestelmän käyttöikä on kuitenkin 40 vuotta. Kertainvestoinnin sijaan sitä pitäisikin ajatella pitkäaikaisena sijoituksena, jolle saa tuottoa. Se on myös sijoitus, jolle annetaan todella pitkä takuu. Esimerkiksi me annamme aurinkopaneeleillemme 25 vuoden tuottavuustakuun.
Aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin keskimäärin 8–15 vuodessa. Sen jälkeen sen tuottama sähkö on täysin ilmaista. Investointi siis kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Sähkön tuottaminen itse auttaa myös varautumaan sähkönhinnan muutoksiin.
Myytti 3: Aurinkopaneeleja tarvitaan valtava määrä, jotta ne toimivat tehokkaasti.
Myytti ei pidä paikkansa. Aurinkopaneelit ovat olleet hyvin tehokkaita jo pitkään, ja neljän viime vuoden aikana niiden tehot ovat entisestään nousseet. Tämä myytti elää sitkeänä, koska mielikuvamme aurinkopaneeleista ovat viime vuosituhannen puolelta.
Se, kuinka paljon paneeleja tarvitaan, riippuu täysin kohteesta ja sen sähköntarpeesta. Esimerkiksi omakotitaloon asennetaan keskimäärin 14 paneelia. Paneelit on tärkeää asentaa mahdollisimman valoisaan paikkaan, jossa ei ole esteitä. Paneelit suunnataan joko etelään tai niin, että ne osoittavat sekä itään että länteen. Näin ne tuottavat hyvin koko päivän ajan.
Myytti 4: Aurinkoenergia on epäluotettavaa, eikä sillä ole isossa kuvassa merkitystä.
Päinvastoin – aurinkoenergia nimenomaan on luotettavaa: valon määrä on vakio vuodessa, eikä aurinko ole katoamassa minnekään. Aurinkopaneelien takuu on todella pitkä, ja ne ovat hyvin toimintavarmoja.
Suhteessa aurinkoenergian mahdollisuuksiin aurinkosähköä tuotetaan Suomessa hyvin vähän. Sen osuus on reilusti alle prosentti sähkön kokonaistuotannosta. Meillä on kuitenkin lähes samat edellytykset hyödyntää aurinkoenergiaa yhtä isossa mittakaavassa kuin Pohjois-Saksassa. Potentiaalia olisi valtavasti.
Myytti 5: Aurinkopaneelit ovat työläitä ja vaativat huoltoa.
Aurinkopaneelit ovat hyvin vaivattomia käyttää: ne ovat automaatiolaitteita, jotka toimiakseen tarvitsevat vain ammattilaisen asennuksen. Ammattilainen myös opastaa laitteen käyttöön. Käyttäjän ei tarvitse ymmärtää tekniikkaa, tehdä säätöjä tai huoltaa laitetta itse. Aurinkopaneelit näyttävät selkeästi, paljonko ne ovat tuottaneet sähköä.
Ainoa asia, josta käyttäjän on suositeltavaa huolehtia, on paneelien putsaaminen lumesta.
Myytti 6: Aurinkoenergiaa ei voi varastoida.
Myytti ei pidä paikkansa, sillä aurinkoenergiaa voi varastoida akkuihin. Varastointi on järkevää silloin, kun tavoitteena on lisätä kiinteistön energiaomavaraisuutta. Kuten aurinkopaneelitkin, myös akustot ovat pitkäikäisiä: niiden käyttöikä on tavallisesti 20 vuotta. Akut eivät kuitenkaan toimi varsinaisina varavoiman lähteinä.
Otetaanpa esimerkki akusta ja sen toiminnasta: Tyypillinen akku varastoi sähköä 7 kilowattituntia. Aurinkopaneelit tuottavat päivän aikana sähköä niin, että akussa on illalla varausta 5 kilowattituntia. Jos sähköä kulutetaan 1 kilowatti tunnissa, akku kestää 5 tuntia.
Akut ovat kuitenkin vielä kalliita. Monelle onkin järkevä vaihtoehto myydä ylijäämäsähkö sähköyhtiölle, sillä useat yhtiöt maksavat siitä kelpo korvauksen. Ylijäämäsähkön myynti on yhtä helppoa kuin sähkön ostaminen: riittää, että on yhteydessä sähköyhtiöön ja tekee sopimuksen aurinkosähkön myynnistä.
Myyttien asiantuntijana toimi Savon Aurinkoenergian toimitusjohtaja Arttu Voutilainen. Savon Aurinkoenergia on osa Bravida-konsernia.