Bravida uudistaa Helsingin paraatipaikalla sijaitsevan Sokos Hotel Vaakunan koko talotekniikan – valmista ensi vuoden alussa

Hanke sisältää Kiinteistö Oy Valtakulmassa toimivan Original Sokos Hotel Vaakunan laajennus- ja peruskorjausurakan sekä taloteknisten järjestelmien uusimisen lähes 40 000 neliömetrin kiinteistössä.

Uutiset

Talotekniikkakonserni Bravida toteuttaa LVI-, automaatio-, sähkö- ja sprinkleriurakat Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaan Kiinteistö Oy Valtakulmaan. Peruskorjauksessa hotelli Vaakuna laajenee tavaratalo Sokoksen tähän asti käyttämään viidenteen kerrokseen. Muutoksia tehdään myös hotellin muihin kerroksiin sekä kymmenennen kerrokseen ravintolaan. Hotellin majoituskapasiteetti kasvaa yhteensä noin sadalla hotellihuoneella.

­– Tavaratalon liiketilan muuttaminen hotellihuoneiksi edellyttää mittavia rakenteellisia muutoksia sisätiloissa. Lisäksi talotekniikka on uusittava liki täysin, kertoo urakasta vastaava Bravidan Etelä-Suomen aluejohtaja Antti Siipola.

– Peruskorjauksessa muutetaan rakenteita myös kymmenennessä kerroksessa, kun uudelle talotekniikalle tehdään muun muassa kuiluja. Uusimme myös koko hotellin ja yläkerran ravintolan ilmastointikoneet. Uudet konehuonetilat ja jäähdytysjärjestelmä siirretään yhdenteentoista kerrokseen.

Kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kiinteistö on suojeltu sr-1-merkinnällä. Se ohjaa Siipolan mukaan koko hanketta.

– Suojelumerkintä tarkoittaa, että rakennuksen ominaispiirteet on säilytettävä. Hotellihuoneissa on esimerkiksi perinteikkäät kohteeseen erikseen toteutetut vesikiertopatterit, jotka ovat muotoilullisesti upeat. Ne kunnostetaan, mutta jätetään alkuperäisen näköisiksi, Siipola sanoo.

– Meille Valtakulman hanke on erityisen innostava myös siksi, että pääsemme siellä näyttämään koko talotekniikan osaamistamme eli LVI:tä, automaatiota, sähköä ja sprinklereitä.

Työmaa ei saa häiritä hotellivieraita

Hotelli ja Sokoksen tavaratalo jatkavat toimintaansa rakennushankkeen aikana, mikä asettaa hankkeelle haasteita.

– Meidän on taattava, että työmaa ei häiritse hotellivieraita. Työmaan ääniä ei saa kuulua aamulla, illalla eikä yöllä, joten päiväsajan tehokas työskentely on suunniteltava hyvin. Keskeinen sijainti on myös logistinen haaste: kiinteistössä ei ole sisäpihaa, eikä ympäröiviä katuja voi pistää poikki tavaraa viedessä ja tuodessa, Siipola sanoo. – Hyvällä ennakoinnilla haasteet on kuitenkin saatu ratkaistua.

Kiinteistö Oy Valtakulman laajennus- ja peruskorjaus valmistuu 2021 alkupuolella. Kohteen rakennusurakoitsija on Rakennus Oy Antti J. Ahola. Bravida toteuttaa urakkansa tavoitehintaisena projektinjohtourakkana.

– Jatkuvalla yhteistyöllä varmistamme sen, että projekti etenee aikataulussa ja saamme rakennustaiteellisesti merkittävän Valtakulman tuotua nykyaikaan, Siipola sanoo.

Faktaa
Kiinteistö Oy Valtakulma on Helsingin keskustassa keskeisellä paikalla sijaitseva liikerakennus. Vuonna 1952 valmistunut rakennus on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kiinteistö, joka on suojeltu merkinnällä sr-1. Kiinteistön omistaa SOK, ja siinä toimii Sokos-tavaratalo, Original Sokos Hotel Vaakuna, S-Market sekä useita ravintoloita. Rakennus on kokonaispinta-alaltaan 39 850 m2.

Lisätietoja:
Antti Siipola
Etelä-Suomen aluejohtaja, Bravida Finland Oy
p. +358 40 545 5469
antti.siipola@bravida.fi

Hanna Veijalainen
projektipäällikkö, IV, Bravida Finland Oy
p. +358 40 552 4814
hanna.veijalainen@bravida.fi