Bravidan viisi vuotta Suomessa

Yrityskauppoja ja kielikylpyä – Tarina siitä, miten ruotsalaislähtöinen konserni valloitti Suomi-neidon

Uutiset

BRAVIDAN RANTAUTUMINEN Suomeen alkoi varovaisesti tunnustellen – kuin entisen poikamiehen yritys päästä saatille vanhassa kotimaisessa elokuvassa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa menestyksekkäästi operoinut yritys totesi parhaan tien Suomen markkinoille löytyvän yritysoston kautta. Taustaselvitysten jälkeen ostokohteeksi valikoitui tamperelainen Sähköpeko Oy tytäryhtiöineen.

Vuoden 2014 lopulla alkanut seurustelu syveni talven mittaan, ja lopulta huhtikuussa 2015 kosinta muuttui konkretiaksi. Häitä vietettiin kesän kynnyksellä, ja Bravida aloitti taipaleensa Suomessa 1. kesäkuuta 2015. Sähköpekon tytäryhtiöiden kautta Bravidan toiminta laajeni kertaheitolla Tampereella sijaitsevan keskuspaikan lisäksi pääkaupunkiseudulle, Akaaseen, Toijalaan, Jyväskylään ja Kuopioon.

Jo ennen ensimmäistä virallista suhdettaan Bravida oli salaa haaveillut toisesta kumppanista ja neuvotellut yhteiselosta myös pääkaupunkiseudulla toimivan Halmesvaara-konsernin kanssa. Halmesvaaraan kuului viisi tytäryhtiötä, jotka toimivat Kehä III:n vaikutusalueella. Halmesvaaran kanssa paperit allekirjoitettiin heinäkuussa 2015.

SUOMALAISEN ELINKUMPPANIN haku kävi Bravidalta erittäin vauhdikkaasti: vajaa vuosi ensimmäisten riiuureissujen jälkeen yhtiö oli tehnyt kaupat jo kahdesta suomalaisyhtiöstä. Muutos oli kulttuurisokki monelle suomalaiselle työntekijälle, joka oli tottunut työskentelemään verrattain pienelle suomalaisyhtiölle. Nyt työnantaja oli ruotsalainen, kaikissa Pohjoismaissa toimiva ja pörssiin suuntaava tuhansien työntekijöiden konserni.

Yksi hidastava tekijä Sähköpekon ja Halmesvaaran sulauttamisessa Bravidaan oli kielimuuri, jonka korkeutta eivät ruotsalaiset olleet täysin ymmärtäneet. Yrityskaupoissa avustaneet suomalaiset, mutta sujuvaa suomenruotsia haastelleet neuvonantajat ja lakimiehet eivät vielä saaneet ruotsalaisia ymmärtämään, että Suomessa bisnestä tehdään suomen kielellä.

Bravida käännätti materiaalejaan suomeksi, ja tiukan rypistyksen jälkeen Sähköpeko ja Halmesvaara tytäryhtiöineen integroitiin Bravidan ERP-järjestelmään jo marraskuussa 2015. Muutamat kiireessä syntyneet käännöskukkaset hämmentävät uusia työntekijöitä vielä tänäkin päivänä. ”Myyntisaamisten ikäjakauma” vai ”asiakkaiden ikääntyminen” – melkein sama asia.

KESÄLLÄ 2016 Bravida alkoi treffailla seuraavaa yrityskauppakohdetta. Tällä kertaa tähtäin oli asetettu pohjanmaalaiseen Asentaja Groupiin, jolla oli toimipaikat Pietarsaaressa, Vaasassa, Kokkolassa, Torniossa ja Seinäjoella. Kaupan ehdoista väännettiin syksyn mittaan ja kauppa saatiin päätökseen joulukuussa.

Asentaja Group toi lisämaustetta kielimaaotteluun, sillä Pohjanmaalta Bravidan riveihin liittyi jälleen joukko ammattilaisia, joiden äidinkielenä oli ruotsi. Laajentuminen Pohjanmaalle oli Bravidalle iso askel myös maantieteellisesti. Nyt yhtiöön kuului Suomen sisälläkin toisistaan selkeästi poikkeavia kulttuuri- ja kielialueita.

Bravidan perhe-elämä ei ehtinyt kunnolla asettua uomiinsa, kun deittikumppaniksi löytyi pääkaupunkiseudulla putkiremontteihin erikoistunut Adison Oy. Bravida halusi seuraa lähempää Helsingin-ykköskotiaan, joten tällä kertaa mielenkiinnon kohde haettiin kadun toiselta puolelta Helsingin Konalassa. Adisonin integrointi Bravidaan sujui suhteellisen kivuttomasti, vaikka yrityksen toiminta laajenikin uudenlaisiin projekteihin ja asiakaskuntaan.

VUONNA 2018 Bravidan perheeseen liittyi Hangon Sähkö Oy, joka toi jälleen maaotteluun uutta väriä: Hangon Sähköllä oli asiakkaita myös Ruotsissa. Sekä ruotsia että suomea puhuva yhtiö ei kuitenkaan ollut Bravidan kilpailija Ruotsissakaan. Hangossa ja muualla asuvien Bravidan työntekijöiden keskuudessa on yhä pysyvä kiista siitä, paistaako Hangossa aina aurinko.

Muutaman suuremman yrityskaupan jälkeen Bravida päätti kokeilla virkistääkö vaihtelu sanonnan mukaisesti, ja osti vuonna 2019 pienen, noin kymmenen henkeä työllistävän yrityksen, Jyväskylän LVI-palvelu Oy:n. Kauppa oli omiaan vahvistamaan Bravidan liiketoimintaa Jyväskylän alueella.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä viimeisimmän yrityskaupan Bravida teki aivan syntymäpäiväjuhlien alla toukokuussa 2020. Bravidan seitsemännen yrityskaupan kohteeksi valikoitui Kuopiossa päämajaansa pitävä Savon Aurinkoenergia Oy, joka tarjoaa jatkuvasti yleistyviä aurinkoenergiaratkaisuja koko Suomeen.

KAIKEN KAIKKIAAN Bravidan viisivuotinen taival Suomessa on ollut vaihtelevaa ja toiminnantäyteistä. Aina asiat eivät ole sujuneet ongelmitta eikä aina ole tiennyt, pitääkö itkeä vai nauraa – ja on muuten paljon naurettukin matkan varrella.

Bravidan valitsema tie, kasvu yrityskauppojen kautta, ei ole yksinkertaisin reitti menestykseen. Tästä huolimatta – tai kenties sen ansiosta – yhtiön kanssa yhteiselle matkalle on ensimmäisen viiden vuoden aikana lähtenyt laaja joukko rautaisia ammattilaisia ja mukavia ihmisiä sekä ennen kaikkea mielenkiintoisia asiakkaita, joita ilman tämä matka ei olisi ollut mahdollinen.

Juuri tällä hetkellä, Bravidan juhliessa viisivuotista taivaltaan Suomessa, maailman arkea ravistelee koronakriisi. Bravidan ja koko yhteiskunnan lyhyen tulevaisuuden suunnitelmat ovat sidoksissa kriisin selättämiseen. Tällä hetkellä yhtiön päätavoitteena on toteuttaa tärkeät asiakasprojektit vaarantamatta työntekijöiden terveyttä.

Arjen palattua normaaliksi Bravida haluaa kasvaa toimialan johtavaksi yhtiöksi, jonka nimi yhdistetään edelläkävijyyteen, laatuun ja luotettavuuteen. Numeroiden valossa tämä tarkoittaa yksinkertaisesti kasvun jatkamista. Yrityskauppoja voi tapahtua myös tulevaisuudessa, joten riiaus jatkuu.