Työturvallisuus on jokaisen asia – Bravidan turvallisuusviikko starttaa tänään

Rakennusala on työturvallisuuden näkökulmasta riskialtis ala. Meidänkin työmaillamme on riskejä, joka päivä. Mutta miten estää läheltä piti -tilanteiden muuttuminen tapaturmiksi – ja miten tilanteista myös opitaan? Tapasimme Bravidan työturvallisuudesta vastaavan päällikön Markus Kamilan.

Uutiset

Kulkuväylä työmaalla on jäinen. Simo huomaa sen ohi mennessään, mutta jatkaa matkaansa. Seuraavana päivänä kulkuväylä on edelleen jäinen. Kaisa liukastuu, katsoo nolona ympärilleen ja jatkaa matkaa. Eihän kukaan vain nähnyt? Seuraavana aamuna Olli kävelee isoa laatikkoa kantaen. Hän ei huomaa liukasta pintaa, kaatuu ja murtaa kätensä. Olli jää sairauslomalle neljäksi viikoksi.

Rakennusalalla tapahtuu edelleen eniten työtapaturmia Suomessa. Vaikka työturvallisuutta pidetään esillä ja työmaiden turvallisuuspuutteisiin puututaan kovalla kädellä, tapaturmia sattuu vieläkin liikaa.

Bravidan ratkaisu on ennaltaehkäisevä työ. Varaamme joka vuosi yhden viikon työturvallisuusaiheille kaikkialla Pohjoismaissa. Viikon aikana jokainen konsernin lähes 12 000 työntekijästä käyttää yhden työpäivän ajan työturvallisuuteen keskittyen. Panostus on iso – mutta aihe tärkeä.

”Jokaisella bravidalaisella on vastuu työturvallisuudesta, sekä omastaan että muiden. Pelkät säännöt ja päivitetyt turvallisuusohjeet eivät silloin riitä, vaan riskien tunnistamisen on oltava itsestään selvä arjen rutiini”, sanoo Bravidan työturvallisuudesta vastaava HSQE Manager Markus Kamila.

Turvallisuusviikon teemana riskien havainnointi

Tänä vuonna bravidalaiset viettävät työturvallisuuden teemaviikkoa 7.–11. syyskuuta. Viikon teemana on riskien havaitseminen.

”Kierrämme viidellä eri paikkakunnalla puhumassa työturvallisuudesta ja kouluttamassa riskien havainnointiin. Haluamme muistuttaa siitä, miten tärkeää ennaltaehkäisevä työ on turvallisuuden parantamiseksi ja tapaturmien välttämiseksi”, Kamila sanoo.

”Keskeisintä on kirjata työmaalla havaitut riskit ja raportoida niistä, jotta riskeihin voidaan puuttua. Sitä varten meillä on oma kännykkäsovellus, joka on kehitetty erityisesti rakennusalan tarpeisiin. Sovellus on kaikkien puhelimissa, mutta sitä voitaisiin käyttää vieläkin enemmän.”

”Joskus kyse voi olla ihan vain siitä, että sovelluksen käyttö tuntuu työläältä. Siksi harjoittelemme sen käyttöä yhdessä. Lisäksi jokaisella päivällä on oma teemansa, josta on tehty materiaalia itseopiskelua varten.”

Loppupeleissä kyse on sellaisen työkulttuurin tukemisesta, jossa kaikki kantavat vastuunsa ja huolehtivat toisistaan.

”Jos huomaat minkä tahansa riskin, sinulla on oikeus ja velvollisuus toimia. Voi vaatia uskallusta puuttua toisen turvattomaan työskentelytapaan, mutta se on ainoa keino ehkäistä tapaturmia ja oppia tehdyistä havainnoista.”

Kamilan mukaan asennemuutos työmailla on jo tapahtunut. ”Sellaista harhakuvitelmaa ei enää näe, että minulle ei koskaan satu mitään. Turvallisuus työmailla on yhteistyötä, ei yrityssalaisuus.”

Riskien arviointi Bravidalla

 • Tee riskien arviointi ennen jokaista työvaihetta.
 • Pysähdy hetkeksi ja huomioi työvaiheeseen liittyvät riskit. Se vie vain puoli minuuttia.
 • Käytä apunasi STOPP-menetelmää:
  Slow down (Pysähdy hetkeksi)
  Think (Mieti)
  Observe (Havainnoi työvaiheeseen liittyvät riskit)
  Plan (Suunnittele työsi)
  Proceed (Aloita, kun tiedät voivasi työskennellä turvallisesti)
 • Jos tunnistat mahdollisen riskin, ilmoita siitä BIA-sovelluksessa tai riskien arvioinnin taskukirjan avulla.
 • Lähin esimiehesi saa tiedon riskistä ja selvittää tilanteen, jotta riski ei johda tapaturmaan.

Haluatko tietää lisää Bravidan turvallisuustyöstä? Käy sivuillamme bravida.fi/tyoturvallisuus