50-luvun töölöläistalo on kestävän kerrostalorakentamisen malliesimerkki – talon ensimmäinen linjasaneeraus valmistui aikataulussa

Jälleenrakennuskauden kerrostalon ensimmäinen linjasaneeraus sujui ongelmitta, vaikka koronapandemia mullisti työmaan käytännöt.

UutisetKorona on lykännyt linjasaneerauksia monessa taloyhtiössä. Näin ei käynyt Helsingin Taka-Töölössä, jossa asunto-osakeyhtiö Taivalkulman linjasaneeraus valmistui aikataulussa syyskuussa.

Vuonna 1953 valmistunut kerrostalo on rakennettu sotien jälkeen saatavilla olleista materiaaleista, silloisten rakennusmääräysten mukaan. Yllätyksiltä ei voitu välttyä noin vuoden kestäneen remontin aikana, kertoo linjasaneerausyksikön päällikkö Mikko Nokelainen saneerauksen toteuttaneelta Bravidalta.

– Seinät oli rakennettu sekamateriaaleista ja välipohjat täytetty laastijätteillä. Asbestipitoinen painovoimainen poistoilmakanavisto uusittiin kauttaaltaan moderniksi koneelliseksi poistoilmajärjestelmäksi. Linjasaneerauksen yhteydessä talon rakenteita piti rakentaa kokonaan uudelleen, Nokelainen sanoo.

Tavalliselta näyttävä töölöläistalo pitää sisällään kiinnostavia tarinoita. Alun perin sotilasväelle rakennetussa talossa asui kenraaleja, everstejä ja muita korkea-arvoisia upseereja. Huhujen mukaan yhdestä ylimmän kerroksen asunnosta meni suora puhelinlinja Tamminiemeen.

Kyseessä oli lähes 70-vuotiaan töölöläistalon ensimmäinen linjasaneeraus, jonka yhteydessä myös katutason liiketiloja muutettiin asunnoiksi ja ullakolle rakennettiin edustustason saunaosastot merimaisemilla.

– Tällainen linjasaneeraus kertoo siitä, että materiaalien niukkuudesta huolimatta 50-luvun rakentaminen oli verrattaen laadukasta ja kestävää. Uudet järjestelmät ja rakenteet on tehty vastaamaan uutta ja pitkää elinkaarta ajatellen, Bravidan Nokelainen sanoo.

– Varsinkin kantakaupungissa linjasaneeraus on aina perustellumpaa kuin purkaminen ja uuden rakentaminen. Usein se on ainoa vaihtoehtokin. Sijainnista huolimatta kiinteistöstä huolehtiminen on aina perusteltua.


Maailmanlaajuinen pandemia laittoi myös työmaan käytännöt uusiksi

Koronapandemian vuoksi Taivalkulman työmaalla oli mietittävä käytäntöjä uusiksi. Jotta urakka ei myöhästynyt sairastapausten ja karanteenien vuoksi, oli huolehdittava tarkasti mm. turvaväleistä taukotiloissa ja minimoitava urakan vastaavien henkilöiden kasvokkain tapaamiset.

– Järjestimme työmaalle enemmän taukotiloja ja porrastimme tauot, jotta työmiehet eivät menneet samaan koppiin samaan aikaan. Siivousta ja desinfiointia työmaalla tehostettiin. Urakan aikana työnjohto porrasti mahdollisuuksien mukaan läsnäoloaan työmaalla, jolla minimoitiin työnjohdon samanaikaisen sairastumisen riski. Etätyöskentely Teams- ja Zoom-neuvotteluineen tulivat normaaleihin työmaatoimintoihin mukaan, Nokelainen kertoo.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Kuuskoski kertoo, että kevään ja kesän poikkeusolot eivät hidastaneet työmaata ja urakka pysyi aikataulussaan. Urakka saatiin maaliin syyskuussa, mutta työt jatkuivat taloyhtiön tilattua kellarin perusparannustöitä Bravidalta loppukesän aikana.

Lisätietoja:
Mikko Nokelainen
Yksikön päällikkö, Bravida Finland Oy
p. +358 40 486 9285
mikko.nokelainen@bravida.fi