Älykäs rakennusautomaatio on yksi nopeimmin kasvavista talotekniikan osa-alueista

Rakennusautomaatio on tärkeässä roolissa tulevaisuuden älykkäissä rakennuksissa. Sen avulla voidaan optimoida kiinteistöjen energiankulutusta ja valvoa sekä säätää sisäilman olosuhteita. Bravidan yksikön johtaja Timo Meri avaa rakennusautomaation etuja uudessa tietoiskusarjassamme.

Uutiset

Mitä rakennusautomaatio tarkoittaa?  

Rakennusautomaatio nivoo yhteen kaiken talotekniikan. Sen avulla ohjaamme, valvomme ja käytämme fiksusti asiakkaiden kiinteistöjen teknisiä järjestelmiä ja optimoimme kiinteistön energiankulutusta.  

Kuinka uusi juttu automaatio on alalla?  

Rakennusautomaatiota on käytetty jo 80-luvulta lähtien, mutta etenkin viime vuosina kehitys on ollut huimaa. Aluksi käytössä oli pneumaattisia, paineilmalla toimivia järjestelmiä. Tietotekniikka on muuttanut alaa nopeasti, ja nyt paljon tapahtuu IoT-maailmassa ja pilvessä. Dataa pystytään siirtämään näppärästi järjestelmästä toiseen ja seuraamaan näin kiinteistöjä tehokkaasti.  

Mihin suuntaan automaatio on kehittymässä?  

Perustekeminen ei muutu mihinkään, mutta IoT-maailma kehittyy jatkuvasti ja tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia. Tulevaisuudessa tekoälyn käyttö on iso juttu. Sen avulla on mahdollista säästää enemmän aikaa, rahaa ja työtunteja sekä vapauttaa ihmiset rutiineista. Tekoäly syventää myös kykyämme analysoida tietoa ja ratkoa ongelmia. Näin voimme hyödyntää datan täyden potentiaalin.  

Mitä rakennusautomaation avulla voi parhaimmillaan saada aikaiseksi?  

Automaatio tuo näkyvyyden talotekniikan toimivuuteen: energiankulutus on iso asia, ja automaation avulla siihen päästään kunnolla kiinni. Automaatiojärjestelmällä voidaan seurata ja optimoida rakennuksen toimintaa siten, että saavutetaan halutut sisäolosuhteet ja toiminnallisuudet. Energiaa säästyy, kun esimerkiksi ilmanvaihdon tai lämmityksen tarpeeton käyttö jää pois. 

Rakennusautomaation avulla varmistetaan, että kiinteistön olosuhteet ovat hyvät vuodesta toiseen. Kiinteistön toimintaa ja olosuhteita on seurattava jatkuvasti. Kun olosuhteet ovat kunnossa, myös energian käyttö on järkevää. Automaation koko potentiaalin saa käyttöönsä oikean kumppanin avulla, sillä datan optimaalinen hyödyntäminen vaatii sekä ihmisiä että koneita. Tekoäly puolestaan auttaa ammattilaista automaation käytössä. Se osaa analysoida asioita, joita ihmissilmä ei välttämättä havaitse.  

Millaisiin kohteisiin automaatio sopii? 

Pienimmät kohteemme ovat kerrostaloja. Projekteihimme lukeutuu paljon kouluja ja päiväkoteja, ja rakennamme myös älykkäitä toimistotaloja.  

Suomen suurin rakennusautomatiojärjestelmä löytyy Sipoon logistiikkakeskuksesta. Se on tehty DEOS-rakennusautomaatiojärjestelmällä ja valmistunut muutama vuosi sitten. Kyseessä on Suomen suurin rakennus. Pystyisimme tekemään vieläkin isompia kohteita, onhan maailmalla valtavia kiinteistöjä.  

Millaisia säästöjä rakennusautomaatio voi tuoda? 

Automaation kautta saamme näkymän koko talotekniikkaan, ja järjestelmät pidetään ennakoivasti kunnossa. Automaatioon kannattaa panostaa, sillä sen osuus rakennuskustannuksista on melko pieni. Se tuo myös ylläpitovaiheeseen säästöjä, kun mahdollisiin puutteisiin ja ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.  

Miten automaation avulla vähennetään päästöjä? 

Tähän on monia tapoja. Meillä Bravidalla on tarjota etähallintapalvelu, jossa ammattilainen optimoi kiinteistön käyttöä etänä ja ottaa yhteyttä kohteeseen säännöllisin väliajoin. Hän seuraa, että olosuhteet ovat kunnossa. Kohdetta ei esimerkiksi lämmitetä liikaa, ja tässä voidaan käyttää sääennustetta hyväksi. Jos tiedossa on, että huomenna on kylmä päivä, lähdetään ennakkoon lämmittämään kiinteistöä. Jos taas sääennuste lupaa hellettä, lasketaan, kannattaako tätä ennakoida jäähdytyksessä. Kiinteistö voidaan myös liittää kysynnän joustoon eli valtakunnan sähköjärjestelmään. Näin kiinteistö joustaa sähkön tuotannon mukaan. 

Huomioi ainakin nämä: 

  • Automaatiota hyödynnetään muun muassa ilmanvaihdossa, lämmityksessä, jäähdytyksessä ja valaistuksessa. 

  • Yli puolet rakennuksen ylläpitokustannuksista aiheutuu energiankulutuksesta. Hyvin toteutetun automaatiojärjestelmän avulla näitä kustannuksia saadaan laskettua. 

  • Järjestelmän lisäksi tarvitaan taitava kumppani. Järjestelmä vaatii tarkkailua ja mahdollisia muutoksia esimerkiksi eri vuodenaikojen olosuhteiden mukaan. 

  • Kaikkia asennuksia voidaan etäohjata ja -valvoa.