Nuorten bravidalaisten uratarinoita: Insinööriksi isän jalanjäljissä

Korkean talon katolta Helsinkiä pääsee ihailemaan poikkeuksellisesta perspektiivistä. Talotekniikan ala tarjoaa mielenkiintoiset näkymät, eikä alan nopea kehitys huimaa nuoria projektipäälliköitä. Annu Vastelalla on takanaan kolme vauhdikasta kuukautta Bravidan LV-projektipäällikkönä.

Uutiset

Uratarinat

”Enpä olisi arvannut, että tämä on näin miesvaltainen ala. Tekniikan aloilla on ylipäätään aika vähän naisia, vaikka raksapuolella naisten määrä on jo nousussa. Vuosikurssillani aloitti 50 opiskelijaa, joista kolme oli naisia”, Annu Vastela naurahtaa.

Vastela valmistui insinööriksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkista Mikkelistä vuonna 2019. Ensimmäisen vuoden hän opiskeli luonnontieteitä ja sen jälkeen perusteellisemmin talotekniikkaa. Opintoihin kuului myös työskentelyä laboratoriossa, jossa opiskelijat pääsivät testaamaan huippumodernia talotekniikkaa käytännössä.

Vastela kehuu opintojen antaneet hyvät eväät työelämään. Hienoimmaksi kokemukseksi hän nostaa opiskelijavaihdon Vilnassa kolmannen vuoden keväällä.

”Opiskelin yliopistotason juttuja, jotka menivät vielä teoreettisemmiksi kuin opinnot meillä ammattikorkeassa. Syvennyin vaihdossa lämmitysjärjestelmiin liittyviin asioihin, mistä on ollut paljon hyötyä nykyisessä työssäni.”

Toisinaan työ on yllätyksiä kaarteen takana

Vastela kertoo LVI-insinöörinä työskentelevän isänsä sytyttäneen kiinnostuksen tekniselle alalle. Isänsä työtä seuratessa hänellä on lapsesta saakka sykkinyt vahva kiinnostus tekniikkaan.

”Minulla ei ollut nuorena selkeää haaveammattia, mutta olen aina mennyt isän jalanjäljissä. Katsoimme lapsuudessani yhdessä formuloita, ja silloin halusin olla rallikuski. Toisinaan haaveilin lentäjän ammatista, kun seurasin isäni purjelentoharrastusta. Insinöörin työ tuntui kuitenkin lukion jälkeen vielä kaukaiselta. Vanhemmat kannustivat hakemaan insinööriopintoihin, ja niinpä päädyin lopulta talotekniikan pariin.”

Nyt nuori projektipäällikkö vastaa Bravidalla LV-urakoiden toteutuksesta uudis- ja saneerauskohteissa ja huolehtii siitä, että projektit etenevät mallikkaasti maaliin. Vaikka hänellä oli hyvä käsitys alasta jo ennen opintoja, vauhdista ja haasteista pitävä nainen kertoo silti hieman yllättyneensä alan nopeudesta.

”Moni ongelma tai asia kehittyy nopeasti. Aina kun tuntuu siltä, että nyt on homma hanskassa, tulee uusi yllätys selvitettäväksi. Ala kehittyy koko ajan hurjaa vauhtia, ja moni asia muuttuu varmasti useammankin kerran oman urani aikana. Yllätyksellisyys ja haasteet ovat kuitenkin työni parasta antia. Haluan kehittyä jatkuvasti ja edetä urallani.”

Hyvä työyhteisö saa loistamaan

Bravidalla nuoret osaajat saavat paljon tukea ja kannustusta. Vaikka projektipäällikön työ on melko itsenäistä, ongelmien kanssa ei jää koskaan yksin. Ihmiset vaihtuvat projekteittain, ja Vastela kehuu Bravidan yhteishenkeä.

”Työssä pääsen tutustumaan uusiin, samanhenkisiin ihmisiin – ja mikä tärkeintä, meillä on hauskaa keskenämme. Työyhteisössä on myös eritaustaisia ihmisiä ja useita kansallisuuksia, mikä on ehdoton rikkaus alalla.”

Vastela kannustaa naisia hakeutumaan rohkeasti tekniikan alalle. Insinöörin työ tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia, ja talotekniikan alalla on hyvät työllisyysnäkymät niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

”Olen selvinnyt tiukoistakin mutkista hersyvällä huumorilla sekä hyvillä ongelmaratkaisu- ja vuorovaikutustaidoilla. Vaikka työssä on osattava johtaa itseään, Bravidalla saa monta kokenutta kartturia tueksi projekteihinsa.”

  • Tällä viikolla töissä ilahduttivat työkaverit. Bravidalla tehdään vahvasti tiimityötä ja jokaisessa projektissa pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin.
  • Enpä olisi arvannut, että tämä on tosi miesvaltainen ala. Henkilökemiat ovat silti kohdanneet loistavasti, ja meillä on hauskaa yhdessä.
  • Minua alalla motivoi eniten yhteiset onnistumiset. Jokaisen työpanos on tärkeä.
  • Tuleville opiskelijoille haluaisin sanoa, että kannattaa lähteä opiskelijavaihtoon. Se on ainutlaatuinen kokemus.
  • Ikimuistoisimpia hetkiä työssäni ovat upeat maisemat. Tässä työssä pääsee aina välillä ihailemaan Helsinkiä korkean talon katolta.

Tutustu Bravidan kiinnostaviin uramahdollisuuksiin: https://www.bravida.fi/toihin-bravidalle/