1800-luvun talon asuntoihin tulee huonekohtaisia mini-ilmastointeja

Helsingin Ratakatu 3 palaa alkuperäiseen käyttöönsä, kun taloon tulee nelisenkymmentä asuntoa. Bravida tuo niihin lämpöä ja jäähdytystä, sekä vastaa kiinteistön rakennusautomaatiosta ja vesi- ja viemäröintiurakoinnista.

Uutiset Automaatio Lämmitys, vesi ja viemäri

Ratakatu 3 on rakennettu vuosina 1888–1900, ja se edustaa uusrenessanssityyliä. Asuintalo muodostuu kolmesta osasta: kulmarakennuksesta, piharakennuksesta ja Ratakadun siivestä.

Menneiden polvien yllätykset ratkotaan yhteistyössä

Näin vanha ja arvokas rakennus on harvinainen kohde nykyajan asentajille. Kiinteistöstä on toki ollut tutkittavana piirustuksia ja suunnitelmia mallinnuksien pohjaksi. Silti jotkin asiat selviävät vasta paikan päällä työn edetessä.

“Kun talo on rakennettu 1800-luvun lopulla, väkisinkin tulee yllätyksiä, joihin ei ole voitu valmistautua. Lattioita avatessa esimerkiksi löydetäänkin palkkeja, joita ei ole voitu mallintaa, kun dokumentointi ei vastaa kaikkia tehtyjä toteutuksia”, Bravidan LV-urakasta vastaava projektipäällikkö Annu Vastela sanoo.

Asiat kuitenkin etenevät, kun asentajat ovat ammattitaitoisia, ja hyvä yhteishenki kantaa työmaalla.

“Kohde on haastava, ja kaikkia päätöksiä ei tosiaan voida odottaakaan tulevan työn suunnittelijalta. Asioita nostetaan esiin projektin edetessä ja päätöksiä tehdään välillä nopeastikin. Tiivis yhteistyö kaikkien rakennustekniikoiden toteuttajien välillä helpottaa ahtaissa tiloissa työskennellessä, ja se onkin aivan välttämätöntä jokapäiväisessä työssä”, sanoo rakennuttajan edustaja Jouko Liukku.

Asukkaat voivat säädellä lämpöä ja jäähdytystä huonekohtaisesti

“Asuntoihin tulee lattialämmitys sekä konvektorilämmitys ja -jäähdytys. Asukkaat voivat aikanaan säätää lämpötiloja huonekohtaisesti. Se on melkoista luksusta, tänne tulee upeita asuntoja”, sanoo projektipäällikkö Annu Vastela.

Annu Vastela vastaa kohteessa Bravidan putkituksiin liittyvistä töistä ja projektipäällikkö Antti Rantalainen rakennusautomaatiosta. Ratakatu 3 on Bravidalle laaja työmaa: asentajia on kahdeksan, projektinhoitajia ja -päälliköitä kolme ja mukana on myös kaksi työharjoittelijaa.

Bravida tekee työnsä aliurakkana Uudenmaan mestarirakentajille. Uudistuksen kokonaisurakasta vastaa Kiinteistö Oy Helsingin Ratakatu 3. Kohde valmistuu syksyllä 2023.

Ratakatu 3

  • Asiakas: Kiinteistö Oy Helsingin Ratakatu 3
  • Kohde: tuleva asuintalo Ratakatu 3 Helsingin Punavuoressa Harakan korttelissa
  • Toimenpiteet: Lämpö, jäähdytys, vesi ja viemäröinti sekä rakennusautomaatio
  • Urakka-aika: helmikuu 2022 – lokakuu 2023
  • Lisätietoja:

Lähde: Ratakatu 3 Rakennushistoriallinen selvitys

Kuva: Kari Liimatainen / Go Visual