Bravida Finland Oy:n Pietarsaaren ja Kokkolan yksikkö voitti historiansa suurimman urakan – toteuttaa Piispanmäen monitoimitalon sähkö- ja AV-tekniikan

Bravidan Pietarsaaren ja Kokkolan yksikön historian suurin urakka on käynnistynyt Piispanmäen monitoimitalon sähkö- ja AV-tekniikan toteutuksen myötä. Hanke on Bravidalle 3,08 miljoonan euron urakka.

Uutiset

  Bravida vastaa Piispanmäen monitoimitalon sähköjen ja AV-tekniikan toteutuksesta. Kyseessä on Kokkolan historian suurin kouluhanke, joka on kokonaissummaltaan noin 44 miljoonaa euroa. Bravidan urakan osuus on 3,08 miljoonaa euroa, joten projekti on Bravidan Pietarsaaren ja Kokkolan yksikön historian suurin.

”Kyseessä on sähkö- ja AV-tekniikan osalta melko normaali koulukohde, joita olemme tehneet ennenkin. Isoin haaste projektissa on sen suuruus. Työvaiheiden, työntekijöiden, hankintojen ja muiden resurssien suunnittelu vaatii runsaasti aikaa. Haastetta riittää, mutta fiilis on hyvä ja olen varma, että onnistumme”, sanoo Bravidan Pohjanmaan kehityspäällikkö Jens Björkskog.

Bravidalla ja Kokkolan kaupungilla hyvää yhteistyötä

Bravida sai urakan kilpailuttamisen tuloksena. Rakentamisen toinen päävalvoja Ari Riihijärvi Kokkolan kaupungilta on mielissään, että sähköjä ja AV-tekniikkaa tulee tekemään juuri Bravida.

”Olen tehnyt Bravidan kanssa töitä muun muassa Kokkolan paloaseman ja kaupungintalon yhteydessä. Bravidalaisten toiminta on ollut aina suoraselkäistä ja sujuvaa. Olemme saaneet sen, mitä olemme tilanneet. Projektin alkuvaiheessa mielen päältä lähtee iso huoli, kun tietää tekijät ja voi luottaa, että asiat tulee hoidettua”, Riihijärvi kuvailee.

Yli tuhannelle hengelle mitoitettuun Piispanmäen monitoimitaloon tulee päiväkoti, esikoulu ja perusopetuksen koulu 1.–9.-luokkalaisille. Kiinteistöön rakennetaan lisäksi oppilashuollon ja nuorisotoimen tiloja sekä tuotantokeittiö, jossa tehdään ruokaa myös muihin yksiköihin. Ulkopuolisen energianlähteen avulla keittiö voidaan pitää toiminnassa myös kriisiaikoina, mahdollisten sähkökatkojen sattuessa.

Kiinteistössä huomioidaan kestävän rakentamisen tavoitteet, energiatehokkuus ja uusiutuvien energialähteiden käyttö. Rakennusta lämmitetään ja viilennetään maa-, aurinko- ja kaukolämmöllä.

Hyvä suunnittelu on onnistumisen edellytys

Monitoimitalosta tehtiin päätös keväällä 2020, minkä jälkeen käynnistettiin perusteellisempi suunnittelu ja arkkitehtikilpailu. Matkalla oli hieman viivästyksiä, mutta urakkasopimukset allekirjoitettiin vihdoin helmikuussa 2023. Nyt maaliskuussa tontilla tehdään maansiirtotöitä. Kokonaisuuden pitäisi olla valmis toukokuun lopussa 2025, ja ensimmäiset koululaiset aloittavat rakennuksessa saman vuoden elokuussa.

Bravida toteuttaa kiinteistön sähköt ja AV-tekniikan Swecon suunnitelmien pohjalta. Tähän mennessä Bravida on tehnyt omien töidensä aikataulu- ja resurssisuunnitelmat. Itse asennustyöt alkavat vuodenvaihteessa.

”Urakassa menestymisen kannalta tärkeintä on, että saamme hankittua materiaalit ja kiinnitettyä työmaalle oikean määrän asentajia heti alusta alkaen. Näin työt sujuvat tehokkaasti, ja pysymme aikataulussa. Teemme suurimman osan töistä omilla asentajilla, joita tarvitsemme työmaalle noin kymmenen”, Björkskog sanoo.

Tiukan aikatauluttamisen tärkeyttä painottaa myös päävalvoja Riihijärvi.

”Pääurakoitsija Lujatalolta ja sivu-urakoitsijoilta, joihin myös Bravida lukeutuu, edellytetään yksityiskohtaista aikataulua työmaalla etenemisestä. Maaliskuun alkupuolella koko hankkeen aikataulusuunnitelma käsitti 43 kappaletta A3-sivuja, ja laajuus tulee siitä vielä kasvamaan”, Riihijärvi kuvailee.

Kokkolan kaupungilta kohteessa on täysipäiväisesti kaksi rakennustyön valvojaa. Tarvittaessa palkataan myös sähkö- ja LVIA-töiden valvojat. Monitoimitalon valmistumista seurataan viikoittaisissa valvojien ja urakoitsijoiden palavereissa, joissa käydään läpi kyseisen viikon aikana tapahtuvat työt ja niiden aikataulut. Kuukausittaisissa työmaakokouksissa ovat lisäksi edustettuina kohteen suunnittelijat ja tulevat käyttäjät.

”Näin iso rakennusprojekti vaatii hyvää yhteistyötä kaikilta osapuolilta. Tärkeintä on saada käytännölliset, toimivat ja viihtyisät tilat lapsille ja nuorille sekä henkilökunnalle. Kohteen valmistumisen jälkeen parin vuoden päästä olemme viisaampia sen suhteen, mitä tämä projekti opetti osallisille. Toivottavasti rakentaminen sujuu hyvin ja käyttäjät saavat kelvollisen monitoimitalon koko rakennuksen elinkaaren ajaksi”, Riihijärvi toivoo.

Lisätietoja:

Jens Björkskog
Kehityspäällikkö, Bravida Finland Oy
Puh. 050 0846 354
jens.bjorkskog@bravida.fi

Ari Riihijärvi
Projekti-insinööri, Kokkolan kaupunki
Puh. 040 8068 404
ari.riihijarvi@kokkola.fi