Bravidan uratarinat: Pohjanmaan sisarustrio motivoi toisiaan menestymään

Pietarsaaren päämäärätietoinen sisaruskolmikko, Jens ja Jonas Björkskog sekä Anna Sundelin, on ollut saman työnantajan leivissä jo yli kymmenen vuotta. Vuonna 2016 Bravida osti Pohjanmaan johtavan urakoitsijan, Asentaja Groupin, jossa kaikki kolme sisarusta työskentelivät. Näin heistä tuli bravidalaisia ja omien vastuualueidensa merkittäviä kehittäjiä.  

Uutiset

Jonas Björkskogilla sähkötyöt ovat verissä. Hän on opiskellut Pietarsaaren Optima-ammattikoulussa sähköasentajaksi ja ollut alalla jo 29 vuotta.  

”Kun aloitin ammattikoulun, olin käytännössä jo valmis sähköasentaja. Olin nimittäin sähköasentajan hommissa jo ennen kuin aloitin opintoni. 15-vuotiaana minulla oli mopo ja ruuvimeisseli, ja naapurilla oli sähköalan yritys, jossa tein sähköasentajan hommia”, Jonas naurahtaa.   

Armeijan jälkeen vuonna 2001 toimelias nuori mies osti naapurin yrityksen liiketoiminnan, sähköurakoinnin ja huollon, yhdessä kahden kumppaninsa kanssa. Vuonna 2008 he perustivat sen rinnalle ilmastointialan yrityksen. Yritys kasvoi, ja vuonna 2010 kuvioihin tuli Asentaja Group, joka perustettiin Pietarsaaressa usean pienemmän toimijan yhteisyrityksenä. Konsernilla oli tytäryhtiöitä Torniossa, Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa.  

”Päätimme vuonna 2012, että lähdemme kasvamaan yrityksen myynnin myötä. Bravida ei ollut vielä silloin Suomessa, mutta kävimme joka vuosi keskusteluja heidän kanssaan. Meni kolmisen vuotta, kun Bravida tuli Suomeen, ja sitten he soittivat meille, että haluavat keskustella. Teimme Bravidan kanssa kaupat vuonna 2016”, Asentaja Groupin toimitusjohtajana toiminut Jonas kertoo.  

”Meillä oli kolme ehdokasta, joista Bravida oli meille sopivin. Olimme tosi tyytyväisiä, että meistä tuli osa Bravidaa. Tuli heti fiilis, että me yhdessä olemme Bravida.” 

Tällä hetkellä Jonas toimii Bravidan Pohjanmaan aluejohtajana. Hän pyrkii myynnin ohessa auttamaan muita päätöksenteossa. Jonas kokee erityisesti yritysostot työssään mielenkiintoisiksi.  

”Olen toiminut monenlaisissa rooleissa ja myyntihommissa kaikkiaan 19 vuotta. Osallistun alueen kaikkiin haasteisiin ja niiden taklaamiseen. Olen mukana myös muutaman yrityksen hallituksessa ja toimin työni ohessa rikos- ja riitasovittelijana. Lisäksi juoksen muutaman kerran viikossa ja viihdyn myös pihatöissä”, aktiivinen mies hymyilee.  

Jonas: ”Luemme toisiamme puolesta sanasta” 

Jonas kuvailee Pohjanmaan liiketoimintakehityksestä vastaavan kaksoisveljensä Jensin olevan hänelle kuin oikea käsi.  

”Luemme Jensin kanssa toisiamme puolesta sanasta, ja meillä on myös oma kieli. Hän pystyy hoitamaan kaikki eri roolit – projektipäällikön, asentajan ja kehityspäällikön. Jens tekee kaiken hyvin, mihin ryhtyy”, Jonas kehuu veljeään.  

Myös Jens on opiskellut Optima-ammattikoulussa. Hän valitsi opinnot automyyjänä toimineen isänsä jalanjäljissä ja on valmistunut auto- ja logistiikkalinjalta. Jens kertoo olleensa aina kiinnostunut myös teologiasta, ja häneltä löytyy lisäksi teologian tutkinto. Talotekniikan pariin hän päätyi kuitenkin veljensä innoittamana.  

”Työskentelin ensin yhdeksän vuotta metalliteollisuuden ja pintakäsittelyn parissa. Sitten perustimme veljeni Jonaksen ja muutaman muun kanssa ilmanvaihtoyrityksen – ja loppu onkin historiaa. Bravidalainen olen ollut nyt miltei kahdeksan vuotta.” 

Jensin virallinen titteli on kehityspäällikkö, ja lisäksi hän toimii työsuojelupäällikkönä. Työssään hän auttaa yksikönjohtajia ja projektipäälliköitä menestymään. 

”Motivoivinta työssäni on, kun saan tulosta tai vaikutusta aikaan. Asentaja Groupin integraatio Bravidaan oli aikoinaan palkitseva sekä teknisen että sosiaalisen integraation näkökulmasta. Bravida on työyhteisönä todella hyvä. Meillä on alueella sellainen mentaliteetti, että jokainen osallistuu yhteisiin talkoisiin ja hoitaa hommansa mallikkaasti.” 

Jens ohjaa ja kouluttaa työssään myös muita. Siksi hän kertookin nauttivansa työn vastapainona yksinolosta, hyvistä kirjoista ja juoksusta.   

Jens: ”Sisaruksillani on kova työmoraali” 

Jensille sisarukset ovat työyhteisössä todellisia luottohenkilöitä, jotka inspiroivat paitsi häntä myös muita bravidalaisia.  

“Sisarukseni tekevät aina, mitä lupaavat ja saavat asioita tapahtumaan. Heillä on kova työmoraali. Siskoni Anna haluaa aina ymmärtää, miten kaikki toimii, ja hän kouluttaa myös muita käyttämään eri järjestelmiä”, Jens kuvailee Bravidan järjestelmäasiantuntijana työskentelevää siskoaan.  

Anna Sundelin toimii Bravidalla Suomen pääkäyttäjänä ja tukihenkilönä konsernin ERP-kenttätyönohjaus- ja hankintajärjestelmässä.  

”Aikaisemmin käytin itse järjestelmiä talous- ja palkkapuolella, mutta huomasin, että järjestelmät itsessään kiinnostavat. Kaikki eivät innostu samalla tavalla biteistä ja datasta, ja tässä yritän olla avuksi. Järjestelmät ja ihmiset ovat fantastinen kombinaatio”, Anna innostuu.  

Anna on valmistunut Centria-ammattikorkeakoulusta tradenomiksi. Myös hän siirtyi Bravidalle Asentaja Groupin yrityskaupan myötä.  

”Huomasin heti, että viihdyn erinomaisesti isommassa yrityksessä. Nykyinen esihenkilöni hoiti silloin integraatiota ja rohkaisi minua kokeilemaan uusia tehtäviä. Sitä kautta tulin itse mukaan integraatiotiimiin. Integraatioprosessit ovat kaikki erilaisia, mutta aina yhtä mielenkiintoisia.” 

Anna kertoo muutenkin innostuvansa helposti uusista projekteista: hänestä on palkitsevaa olla mukana aina niiden käynnistysvaiheesta siihen hetkeen, kun neuvotteluhuoneen valot sammuvat ja toteuttaminen alkaa. 

Vapaa-ajallaan hän viihtyy perheensä rakentamassa pientalossa upean luonnon keskellä sekä viikonloppuisin salibandykentän katsomossa kannustamassa perheen nuoria.  

”Rakensimme perheeni kanssa viime vuonna uuden pientalon. Se ei ole iso eikä ylellinen, mutta sijaitsee pienen kukkulan huipulla ja järven rannalla. Siellä on vuorimännyt, 14-metrinen ikkunarivi ja rantasauna. Nautin todella niistä maisemista.”