Kesätyö opettaa ja valmentaa työuralle – lue Bravidan kesätyöntekijöiden suvesta

Bravida tarjoaa tänäkin kesänä talotekniikka-alaa opiskeleville mahdollisuuden tutustua työelämään. Yrityksessä on useita kesätyöntekijöitä ympäri Suomen – niin saneerauskohteissa kuin uudisrakennuksissa, sähkötöissä, putkihommissa ja projektinjohdossa. Tässä sarjassa esittelemme heistä neljä: sähköasentaja Jesse Pursila sekä ilmanvaihdon projektipäällikköharjoittelijat Elias Bremer, Sonja Ruusunen ja Aku Salmi.

Uutiset Kesätyö

Aku siirtyi työmaalta toimistolle tarjousten pariin

Rakennusmiehen ja työnjohdon hommat työmailla vaihtuivat projektipäällikköharjoitteluun Bravidan Tampereen toimistossa. Tänä kesänä Aku Salmi on pystynyt hyödyntämään työssään kaikkea aiemmin oppimaansa.

Aku Salmen, 25, kesä on kulunut Bravidalla projektipäällikköharjoittelussa putkitöiden tarjouslaskennan parissa.

”Kun meille tulee tarjouspyyntö, lasken siihen putkitöiden osuuden. Projekteja on laidasta laitaan, esimerkiksi kerrostaloista erilaisiin liiketiloihin ja uudisrakennuksista saneerauskohteisiin. Parhaillaan lasken putkitöiden osuutta korjausrakentamiskohteeseen”, Aku kertoo.

Hän aloitti työt Bravidalla jo viime syksynä ja työskenteli opintojen ohella kevääseen asti. Täysipäiväiseksi hän siirtyi vapun jälkeen. Opinnoissa Tampereen ammattikorkeakoulussa alkaa syksyllä neljäs ja viimeinen vuosi. Akun on tarkoitus valmistua LVI-talotekniikan insinööriksi ensi keväänä.

Pitkä kokemus työmailta

Ennen Bravidalla aloittamista Aku työskenteli työn- ja projektinjohdossa kiinteistö- ja rakennusalan yhtiössä. Sitä ennen hän kartutti kokemusta rakennusmiehenä useamman vuoden lukiosta valmistumisen jälkeen. Työt tarjouslaskennassa ovat maistuneet.

”Parasta on työn monipuolisuus: kohteet ovat erilaisia, joten tässä oppii ihan valtavasti. Toisaalta se on myös haaste: huomaan, etten todellakaan tiedä kaikkea ja uusia asioita tulee vastaan päivittäin. Apua on kuitenkin aiemmasta työskentelystä työmailla”, Aku kertoo.

”Pidän myös työn joustavuudesta: etätyöt onnistuvat, vaikka teenkin töitä pääasiassa toimistolla, jossa kollegat ja apu ovat lähellä. Välillä tiukat aikataulut tekevät päivistä kiireisiä, mutta pääasiassa päivät pysyvät normitunneissa.”

Aku toivoo oppivansa kesän aikana mahdollisimman paljon uutta. Hän haluaisi tehdä myös opinnäytetyön Bravidalle ja jatkaa yrityksessä insinööriksi valmistumisen jälkeen.

”Tulevaisuudensuunnitelmana on jatkaa opintoja ja kouluttautua automaatiopuolelle eli diplomi-insinööriksi yliopistossa”, Aku kertoo.

Sonja hakeutui LVI-eristäjän hommista opiskelemaan talotekniikan insinööriksi

Projektipäällikköharjoittelussa Bravidalla Sonja Ruusunen on päässyt katsomaan työmaita laajemmalla silmällä. Työn monipuolisuus ja itsenäisyys ovat vakuuttaneet hänet siitä, että käsillä on työ, jota hän haluaa tehdä myös tulevaisuudessa.

Sonja Ruusunen, 31, teki LVI-eristäjän töitä yhdeksän vuotta, kunnes päätti lähteä opiskelemaan talotekniikan insinööriksi Metropolia-ammattikorkeakouluun.

”LVI ja talotekniikka tuntuivat omalta jutulta, mutta koska eläkeikään on pitkä aika, halusin muutakin. Heti peruskoulun jälkeen suoritin sähköalan perustutkinnon, joten ala on tullut vuosien varrella tutuksi – vaikken sähkötöitä ole vielä ehtinytkään tehdä”, kaksi vuotta insinööriopintoja suorittanut Sonja kertoo.

Hänen kesänsä on kulunut projektipäällikköharjoittelussa Bravidan ilmanvaihtopuolella, pääasiassa Lohjan yhteislyseon lukion työmaalla (https://www.bravida.fi/lehdisto/uutiset/2023/bravida-vastaa-historiallisesti-merkittavan-lohjan-yhteislyseon-lukion-lvi-urakoinnista-ja-automaatiosta/) IV-asennuspäällikkö Teemu Saksan apuna.

Projektipäällikköharjoittelussa Sonja on päässyt katsomaan urakoita laajemmasta näkökulmasta LVI-eristäjänä työskennellessään.

”Lohjalla saneerauskohde on valtavan laaja, joten kokonaisuuden hahmottamisessa meni oma aikansa. Tässä pitää ottaa huomioon monia tekijöitä, kuten muut toimijat ja jatkuvasti muuttuvat aikataulut. Yhteistyö on kuitenkin sujunut hyvin asentajien sekä muiden projektipäälliköiden ja toimijoiden kanssa. Pääasiassa hoidan tavaratilauksia, juoksevia asioita ja mitä vain, missä tarvitaan apua”, Sonja kertoo.

Parasta ovat työkaverit ja työn projektiluontoisuus

Bravida tuli Sonjalle tutuksi muutama vuosi sitten, jolloin hän teki silloisen työpaikkansa kautta eristetöitä alihankintana Bravidalle. Koululla olleessa kiinteistö- ja rakennusalan rekrytointitapahtumassa hän jutteli ilmanvaihtopuolen yksikönjohtajan Hanna Veijalaisen kanssa. Myöhemmin juttua jatkettiin ja sovittiin töistä.

Sonja aloitti työt maaliskuun lopulla ensin osa-aikaisesti opintojen ohella. Toukokuun alusta hän on työskennellyt täysipäiväisesti.

”Parasta tässä työssä ovat työkaverit. Ihmisten kanssa on tosi helppo tehdä töitä, ja kaikki neuvovat mielellään. Pidän hurjasti myös työn monipuolisuudesta ja itsenäisyydestä: tässä pääsee tekemään ja näkemään tosi paljon. Kesätyöntekijälle ei anneta vain helppoja hommia, vaan ihan oikeita töitä. Työhön ei myöskään ohjeisteta liikaa, vaan tässä saa ajatella ja tehdä itsenäisiä ratkaisuja”, Sonja kiittelee.

”Projektiluontoinen ja liikkuva työ on myös oma juttuni: on virkistävää olla välillä konttorilla ja välillä työmaatoimistoilla. On kiva, kun kohteet ja ihmiset vaihtuvat.”

Sonja palaa takaisin opintojen pariin syyskuun alussa.

”Opinnot ovat olleet tosi antoisat, ja minulla on vahva tunne siitä, että haluan oppia näitä hommia enemmän ja laajemmin. Vaikuttaa siltä, että tutkinto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet työskennellä vastaavissa projektinjohtotöissä myös jatkossa”, Sonja näkee.

 

Jesse palasi postinjakajan ja kaupan alan hommista sähkötöihin Bravida_kesätyöntekijä_Pursila

Sähkötyöt Bravidalla ovat tuoneet tamperelaisen Jesse Pursilan takaisin alalle, jota hän opiskeli mutta jonka hommia hän ei päässyt koskaan aloittamaan. Työt ovat maistuneet. 

Jesse Pursila, 36, työskentelee tämän kesän sähkötöissä Bravidan Tampereen service- eli huoltoyksikössä. 

”Viime viikolla tein hommia Hämeenlinnan uimahallilla ja tällä viikolla olen kierrellyt muun muassa saneerauskohteissamme. Pääasiassa olen vetänyt syöttöjä eli uusia kaapeleita ja johdotuksia sähkökeskuksille. Lisäksi asennan valaisimia ja muita kytkimiä”, Jesse luetteli kesäkuussa. 

”Olen tykännyt tästä työstä ihan valtavasti. Työ on monipuolista ja päivät vaihtelevia.” 

Naapuri houkutteli alalle 

Peruskoulun jälkeen Jesse suoritti sähköalan perustutkinnon ammattikoulussa. Valmistumisen jälkeen oman alan töitä ei löytynyt, joten hän päätyi jakamaan postia kahdeksitoista vuodeksi. Sen jälkeen hän teki muutaman vuoden töitä kaupan alalla, kunnes tutustui Bravidalla työskentelevään naapuriinsa.  

Naapuri houkutteli Jessen takaisin alalle ja työkokeiluun Bravidalle. Pesti alkoi keväällä ja vaihtui kesätöiksi kesän kynnyksellä. 

”Minulla on koulusta aikaa, minkä vuoksi sähköpiirustusten lukemisessa on ollut hieman muisteltavaa. Kollegat kuitenkin auttavat, eikä minua ole jätetty yksin. Täällä uskaltaa kysyä jos ei tiedä, ja työkaverit ovat ihan huikeita”, Jesse kiittelee. 

Postinjakeluun tai kaupan alalle Jesse ei ole kaivannut. Hän toivoo, että käsillä olisi nyt pysyvämpi paluu sähköhommiin. 

”Haluan oppia uutta joka päivä. Toivottavasti voisin jäädä Bravidalle myös kesän jälkeen”, Jesse toivoo. 

Eliaksesta työssä parasta ovat ihmiset ja jatkuva oppiminen 

Ilmanvaihdon työnjohto ei ole koneen äärellä istumista yksin, vaan päivät täyttyvät ihmisten tapaamisesta työmailla ja toimistolla. Se on projektipäällikköharjoittelija Elias Bremerin mukaan työssä parasta. 

Elias Bremer, 25, tekee opintojensa viimeistä työharjoittelua ilmanvaihdon työnjohdossa. Hän työskentelee Ruskeasuon bussivarikon työmaalla Helsingissä ja Kirkonkylän koululla Tuusulassa.  

Työnjohdossa päivät täyttyvät työmaakäynneistä, palavereista, aikataulutuksista, suunnittelusta ja erilaisten ongelmien ratkomisesta. 

”Työmaat ovat isoja, minkä vuoksi erilaisia haasteita tulee jatkuvasti eteen esimerkiksi työvaiheiden aikatauluttamisessa. Pähkäilemme esimerkiksi, mitä työvaihetta voidaan milloinkin tehdä ja kuinka kauan, ennen kuin seuraavan vaiheen tekijät tulevat”, Elias kuvailee. 

Eliaksen harjoittelu alkoi maaliskuussa. Hän on työskennellyt koko ajan alalla pitkään olleen Bravidan projektipäällikön Timo Kivekkään opissa. 

”Olen tykännyt työstä todella paljon. Parasta on nähdä päivittäin paljon ihmisiä niin työmailla kuin toimistollakin. Työskentelin aiemmin talotekniikan suunnittelutoimistossa, ja työ lähes pelkästään yksin istumista tietokoneen ääressä. Tämä on paljon monipuolisempaa, ja kollegat ovat aivan mahtavia”, Elias kiittelee. 

”Koulusta saa alkeet, mutta vasta työ opettaa” 

Kesän jälkeen Elias palaa takaisin opintojen pariin Metropolia-ammattikorkeakouluun. Alkamassa on neljäs eli viimeinen vuosi, ja hänen aikomuksenaan on valmistua ensi vuoden keväällä. Talotekniikan insinöörin tutkinto on hyvää täydennystä ammattikoulussa suoritetulle putkiasentajan tutkinnolle. 

”Koulusta saa alkeet, mutta eihän sieltä valmiiksi työntekijöiksi tulla. Vasta työ opettaa”, Elias sanoo. 

”Toivon, että voisin jatkaa kesän jälkeen hommia opintojen ohella ja tehdä tänne myös opinnäytetyön. Tarkoituksenani on tulla mahdollisimman hyväksi tekijäksi ja edetä näissä hommissa pitkälle.”