Koe kesäinen Hanko ja Rintamamuseo, jonka lisäosan näyttelyiden talotekniikasta Bravida vastaa

Hangossa on sotahistoriasta kiinnostuneille todellinen helmi: läpi kesän auki oleva Rintamamuseo. Talotekniikalla on tärkeä rooli museon yhteyteen avautuvan lisärakennuksen laajennusosassa.

Uutiset

Kesäinen Hanko on täynnä nähtävää ja koettavaa. Bravidalla on Hangossa ja lähiseuduilla lukuisia urakoita, joista yksi on Hangon Rintamamuseolla. Bravida toteuttaa museon Perinnekeskukseksi nimetyn lisärakennuksen laajennusosan sähköt, ilmastoinnin, putket ja lämmityksen. 

”Bravida on suhtautunut erittäin myönteisesti projektiin, ja Rintamamuseo on erittäin kiitollinen ja tyytyväinen bravidalaisten työskentelyyn. Lisäksi työntekijöiden asenne ja henki työmaalla on ollut poikkeuksellisen hyvä. Bravidan työntekijät ovat olleet kuin osa museon omaa henkilökuntaa”, museojohtaja Jörgen Engroos kiittelee. 

Varsinkin valaistuksella ja sisäilmalla tulee olemaan erittäin suuri merkitys uusissa näyttelytiloissa. 

”Talotekniikkaa ei ulkopuolinen vierailija välttämättä edes huomaa, kun se on hyvin tehty. Ilman Bravidan tekemää talotekniikkaa ei Perinnekeskus valmistuisi eikä pystyisi pitämään uusia tiloja ympärivuotisesti avoinna”, Engroos sanoo. 

Perusnäyttelyn hankolaiset, jotka joutuivat jättämään kotinsa 

Laajennusosan perusnäyttely tulee kertomaan siviileistä, jotka joutuivat jättämään kotinsa maaliskuussa 1940. Silloin Hankoniemi luovutettiin Venäjälle ja noin 8000 suomalaisen tuli lähteä kodeistaan. 

Näyttelyyn tulee hankolainen koti, jonka jokaisella huonekalulla on oma tarinansa. Kellarissa on sodan aikaisia hillopurkkeja ja ikkunoissa televisioruudut, joissa näkee tuon ajan kuvaa. Tilassa on myös äänitehosteita, joten vierailijat voivat kuulla, miltä ulkona räjähtelevät pommien äänet kuulostivat

”Lisäksi yhdessä tilassa voi katsoa dokumenttielokuvaa, johon on haastateltu Hangon evakon kokeneita ihmisiä. He olivat silloin vielä lapsia, mutta muistavat tuon ajan tapahtumat”, Engroos kertoo. 

Taustalla paikalliset sotaveteraanit 

Laajennusosan teemanäyttelytilassa kävellään aikapolku vuodesta 1945 tähän päivään. Matkan varrella on 27 eri tapahtumaa, jotka ovat vaikuttaneet veteraanien elämään sodan jälkeen. Sotaveteraaneja on Suomessa elossa reilut 3000. 

”Perinnekeskuksen taustalla on paikallisten sotaveteraaniyhdistysten vastikään perustettu perinneyhdistys. Yhdistys halusi tilan, jossa voi järjestää kokouksia ja säilyttää arkistoja. Nämä Perinnekeskuksen näyttelyt avartavat vierailijoiden käsitystä siitä, millaista elo oli kotirintamalla sodan aikana.” 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kävi muuraamassa uudisrakennuksen peruskiven viime syksynä. Laajennusosan näyttelyt avautuvat viimeistään alkusyksystä. 

”Emme halua kiirehtiä vaan tehdä ne huolella loppuun. Avautumisesta kerromme verkkosivuillamme. Mikäli reissaa kesällä Hangon suunnalla eikä malta odottaa näyttelyiden valmistumista, Rintamamuseo on auki koko kesän. Tervetuloa!” 

Kuvat: Hankoniemen Rintamamuseo