Nuorten uratarinat: Milla Wikmanille putkiala on kutsumusammatti

Milla Wikman sai innostuksen putkialaan työskenneltyään ensin työmaalla muissa tehtävissä. Tällä hetkellä hän on Bravidalla oppisopimuksessa ja kokee, että on päässyt juuri itselleen oikealle alalle, jossa on mahdollisuudet kehittyä. Mielenkiintoiset kohteet ja uuden oppiminen hyvien työkaverien keskellä innostavat häntä työssä päivittäin. 

Uutiset

”Päädyin alalle, kun olin töissä rakennustyömaalla. Siellä päätin, että minäkin haluan talotekniikan alalle”, Milla Wikman aloittaa kertoen oppisopimuksestaan Bravidalla. Milla aloitti Bravidalla syyskuussa 2022 ja on viihtynyt LV-yksikössä koko syksyn ajan hyvin. ”Olin aiemmin rakennusalalla elementtiasentajana ja tulityövahtina sekä tein lisäksi sisätöitä ja autoin siivouksessa. Tämän takia rakennusala oli minulle jo jonkin verran entuudestaan tuttu ennen kuin hakeuduin putkiasentajan koulutukseen. Siitä on tietenkin ollut hieman hyötyä”, Milla sai ensimmäisen kontaktin bravidalaiseen tullessaan vuokrafirman kautta tulityövahdiksi työmaalle, jossa oli myös bravidalaisia töissä. Putkialasta kiinnostuttuaan hän nykäisi bravidalaista hihasta ja kysyi, olisiko Bravidalle mahdollista päästä oppisopimuksen kautta töihin. ”Täytin oikeastaan oppisopimuspaperit ja koulupaperit lähes samaan aikaan”, Milla lisää.

Milla opiskelee Taitotalossa ja lisäinnostusta sekä tukea putkialaan Milla sai koulunsa opettajalta, joka tuki ideaa siitä, että ala voisi olla hänelle sopiva. Uuden oppiminen on lisännyt nälkää yhä korkeampaan ammattitaitoon. ”Työkavereiden lisäksi pidän työssäni paljon hitsaamisesta sekä jatkuvasta uuden oppimisesta. Haasteet sekä käsillä tekeminen ovat minulle tärkeitä asioita töissä viihtymisen kannalta, ja sitä tämä ala on tarjonnut.” Hänelle uudet asiat tuovat haastavuuden lisäksi mielenkiintoa työhön. ”Apua saa aina tarvittaessa ja se on ollut tärkeää oppimisessa.” Milla kokee oppineensa yllättävän paljon oppisopimuksen aikana ja työmaalla tiimin hyvä yhteistyö on tukenut oppimisen määrää sekä laatua. ”Pidän siitä, että voin tulla töihin omana itsenäni ja puhua avoimesti, jos joku tuntuu vaikealta tai haluaisin oppia jostain lisää. Koen, että minulla on vielä paljon opittavaa, mutta tähän asti oppiminen työssä on sujunut hyvin.” Millalle käsillään tekeminen ja työn suorittamisen konkreettinen näkeminen esimerkein sopii oppimiseen teoriaa kuuntelua paremmin. Oppisopimuksen kautta pääsee oppimaan työtä suoraan sen sykkeessä, mikä tuo monelle konkretiaa oppimiseen.

Tällä hetkellä Milla työskentelee hitsaustöissä Ratakadulla, jossa vanhoista toimistorakennuksista tehdään asuntoja. ”Teemme tällä hetkellä työparini kanssa kellariosuutta ja olen tehnyt suurimman osan hitsauksista. Vasta kun tämä on valmis, vaihdamme seuraavaan. Työpäivien aikana käymme usein seuraavan päivän asiat läpi jo iltapäivällä ennen kotiin lähtöä. Näin tiedämme seuraavana aamuna mistä lähteä liikkeelle. Lisäksi käymme työparini kanssa läpi, miksi asioita tehdään ja mikä niiden tarkoitus on. Tämä on ollut ehdottomasti hyvä asia oppimisen kannalta.” Kun projekti saadaan valmiiksi, myös työmaa vaihtuu. Tämä tarkoittaa muuttuvan työympäristön lisäksi myös sitä, että yhteistyökumppanit ja työyhteisö muuttuu, mikä takaa paljon erilaisia ja unohtumattomia kokemuksia projektien aikana. ”Yhden työmaan muistan todella selkeästi. Se oli jotenkin unohtumaton yhteishenkensä vuoksi. Siellä oli erityisen positiivisia tyyppejä töissä ja työhön sitouduttiin intohimolla ja isolla sydämellä. Sieltä moni ihminen on jäänyt mieleen”, Milla kertoo.

Milla suosittelee alaa monille. ”Naisten kannattaa tulla opiskelemaan alaa ennakkoluulottomasti. Tämä työ sopii sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita rakennusmaailmasta ja talotekniikasta ja jotka pitävät haasteista työssä. Oman jutun löytää aina parhaiten kokeilemalla”, Milla muistuttaa.