Terveisiä työmaalta! Asuntojen poikkeavuus suurin haaste 1928 valmistuneen kerrostalon linjasaneerauksessa

Kun jokainen asunto poikkeaa toisistaan eikä noudata suunnitelmia, on linjasaneerauksessa haastetta kerrakseen. Myös liiketilojen suuri määrä tuo pähkäiltävää. Bravida aikoo silti onnistua Kampissa sijaitsevan taloyhtiön saneerauksessa.

Uutiset

Vuonna 1928 valmistuneessa Asunto Oy Eerikinkatu 48:ssa kuuluu louhinnan ääni. Eerikinkadun ja Hietalahdenkadun kulmaan sijoittuvassa kerrostalossa rakennetaan parhaillaan saunaosastoa. 

”Kellarissa on vanha saunaosasto, joka on ollut pois käytöstä jo pidempään. Taloyhtiö haluaa uusia sen nyt kokonaan. Tähän mennessä olemme louhineet tilasta löytynyttä kalliota, ja seuraavaksi alkaa itse rakentaminen”, hankkeessa Bravidan puolelta projektipäällikkönä ja vastaavana mestarina työskentelevä Lasse Ketonen kertoi kesäkuussa. 

Saunaosaston uusiminen ei ole työ eikä mikään verrattuna suurempaan haasteeseen, joka alkaa elokuun ensimmäisenä päivänä. Silloin sata asuntoa, viisi kerrosta ja viisi rappua käsittävässä taloyhtiössä alkaa linjasaneeraus. 

Pyrkimyksenä mahdollisimman pieni haitta liiketiloille 

Tähän mennessä bravidalaiset ovat tehneet huoneistokatselmukset niihin asuntoihin, joissa linjasaneeraus alkaa ensimmäisenä. Työaika yhden asunnon osalta on noin 12 viikkoa. 

Yhtenä haasteena projektissa on liiketilojen suuri määrä. Taloyhtiön asukkaat muuttavat saneerauksen ajaksi muualle, mutta liiketiloja pyritään pitämään auki mahdollisimman pienellä haitalla. Yhtiössä on kahdeksan liiketilaa. 

”Siellä on ravintola, kahvila ja erilaisia muita yrittäjiä, kuten fysioterapeutteja ja lakitoimisto. Selvittelemme vielä lisää, miten urakka vaikuttaisi mahdollisimman vähän heidän toimintaansa”, Ketonen kertoo. 

Itse linjasaneerauksessa suurin haaste on, että vanhan talon jokainen asunto poikkeaa toisistaan. Rakenteet eivät siis noudata suunnitelmia. Taloyhtiössä on tehty yksi linjasaneeraus ennen nyt alkavaa saneerausta. ”Tämä saneeraus on meille välttämätön ja on tärkeää saada kerralla esimerkiksi märkätilat hyvään kuntoon”, isännöitsijä Jani Laaksolahti sanoo. 

”On lähes sataprosenttisen varmaa, että matkalla tulee yllätyksiä. Talon rakennusaikana on melko varmasti tehty muutoksia, joista ei ole tietoa missään. Kun vesihanan sulkee yhdestä kohdasta, voi vesi katketa paikoista, joihin ei voisi olettaa yhteyden yltävän. Kaikki yllätykset vaativat pähkäilyä,” Ketonen lisää. 

Kokemus vastaavasta urakasta auttaa 

Bravidalaisia auttaa kokemus Asunto Oy Meritalon linjasaneerauksesta Taka-Töölössä. ”Etsimme tähän linjasaneeraukseen toteuttajaa, joka kykenee tekemään vanhan ja vaikeankin kohteen. Päädyimme Bravidaan, koska heillä on hyvä kokemus ja referenssit tällaisiin kiinteistöihin”, Laaksolahti kertoo.  

”Se oli saman aikakauden saman tyyppinen kohde. Sielläkin kaikki kylpyhuoneet olivat erilaisia: ei mitään perinteisiä neliön mallisia vaan kolmion muotoisia erikoisine geometrioineen. Uskon, että kaikki menee kuitenkin hyvin”, Ketonen sanoo. 

Myös Laaksolahti uskoo projektin onnistumiseen. ”Bravida on tehnyt työjäljeltään laadukasta työtä. Heiltä löytyy ammattitaitoa ja samalla viestintä asukkaille ja osakkaille on ollut hyvää. Heistä huomaa, että arvokiinteistöjen saneerauksista löytyy kokemusta”, Laaksolahti pohtii.  

Bravidalta työmaalla tulee työskentelemään nelisenkymmentä henkeä aliurakoitsijat mukaan lukien. Arvioitu linjasaneerauksen valmistumisaika on elokuussa 2024. 

Lisätietoja: 
Lasse Ketonen 
Projektipäällikkö 
Puh. +358 407061886 
lasse.ketonen@bravida.fi