Toimiva ilmavaihto on hyvinvointi- ja ympäristöteko

Ilmanvaihtojärjestelmällä on iso vaikutus jokapäiväiseen elämään. Talotekniikan tietoiskussamme Etelä-Suomen ilmanvaihdon yksikönjohtaja Hanna Veijalainen kertoo Bravidan monipuolisista ja räätälöidyistä ilmanvaihtoratkaisuista. Toimiva ilmavaihto takaa paitsi terveen ympäristön, tuo säästöjä myös energiankulutukseen.

Uutiset

Mitä koneellinen ilmanvaihto tarkoittaa?

Ilmanvaihto sisätiloissa on tärkeää, ja raikas sisäilma maksaa itsensä nopeasti takaisin. Koneellisessa ilmanvaihdossa tilojen ilmanvaihto hoidetaan kokonaan koneellisesti. Ilmanvaihdon pitää mukautua rakennuksissa erilaisiin olosuhteisiin, minkä vuoksi suurimmassa osassa kohteita on käytössä koneellinen ilmanvaihto. Se poistaa tarvittaessa esimerkiksi ylimääräistä lämpöä, kosteutta, hiilidioksidia, epäpuhtauksia ja käryä ja tuo tilalle suodatettua raikasta ilmaa.

Kun rakennus on tyhjillään tai vähemmällä käytöllä esimerkiksi yöllä, riittää pienempikin ilmanvaihto. Käyttöpiikki taas voi olla päivällä, kun tilat ovat täynnä ihmisiä, ja tällöin on käytössä tarpeenmukainen ilmanvaihto. Painovoimainen ilmanvaihto puolestaan on käytössä enemmän asuntopuolella ja rakennuksissa, joissa kuormitus pysyy samana.

Mihin suuntaan ilmanvaihto on kehittymässä?

Ilmanvaihto tarvitsee aina automaation kaverikseen samoin kuin muun talotekniikan. Ilmanvaihto on jo pitkään ollut älykästä, ja se kehittyy koko ajan. Myös ilmamäärien säätäminen kehittyy kaiken aikaa. Bravida on ollut mukana kehittämässä ja toteuttamassa mukautettuja huipputeknisiä ilmanvaihtoratkaisuja suurempiin rakennuksiin.

Mitä toimivan ilmanvaihdon avulla voi parhaimmillaan saada aikaiseksi?

Parhaimmillaan terveellinen talo on yhtä kuin terveet ihmiset. Ilmanvaihtoa ei edes huomaa, kun se toimii oikein. Jos se ei toimi oikein, ilma voi olla tunkkaista tai ilmanvaihto äänekästä. Tilassa voi olla myös poikkeavia hajuja. Toimiva ilmavaihto siis vaikuttaa siihen, että ihmisillä on terveelliset olosuhteet, ja rakennus pysyy terveenä.

Millaisia kohteita Bravida tekee?

Asennamme kaikentyyppisiä ilmanvaihtoratkaisuja, uudis- ja korjausrakentamiskohteisiin. Itse vastaan työssäni toimitilapuolesta. Kohteinamme ovat esimerkiksi uudisasunnot, huoltokohteet, koulut, päiväkodit, palvelutalot, liikunta- ja ostoskeskukset, hotellit ja sairaalat sekä korkean teknologian tehtaat. Olemme mukana myös logistiikassa ja teollisuudessa.

Pari isompaa ja haastavampaa kokonaisuutta ovat olleet uusi Siltasairaala ja Sokos Hotel Vaakuna. Sokos Hotel Vaakunassa hotellitoiminta oli käynnissä koko hankkeen ajan ja oli huolehdittava siitä, ettemme häiritse asiakkaita. Siltasairaala oli taas kokoluokaltaan mittava hanke, noin 70 000 brm2 ja kesti osaltamme yli kolme vuotta. Onnistuimme kohteissa hienosti ja saimme projekteista hyvää palautetta.

Millaisia säästöjä ilmanvaihto voi tuoda vs. investointi? 

Ilmanvaihto on välttämättömyys. Kun ilmanvaihto on hyvin suunniteltu ja oikein tehty, se on myös ilmastoteko. Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän päivittäminen voi olla viisas ratkaisu sekä energiataloudellisesti että lompakon kannalta – toimiva ilmanvaihto nimittäin maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Ilmanvaihto tuo säästöjä energiankulutukseen, kun se huolletaan ja mitoitetaan oikein ja lämmön talteenotto toimii hyvin. Jo rakentamisvaiheessa energiataloudellisuus on tärkeää ja jo materiaalien valinnassa ja toimituksissa voidaan ottaa huomioon hiilijalanjälki ja energiataloudellisuus. Koneiden pitää olla mitoitettu oikein, jotta ei kuluteta liikaa energiaa. Jo rakentamismääräykset määrittävät koneiden SFP-luvut, mutta suunnittelussa on tärkeää varmistaa riittävän alhainen SFP-luku, jotta sähkönkulutus pysyy maltillisena. Ilmanvaihtoprojekti kannattaa aina suunnitella huolella etukäteen ennen toteutusta.