Bravida vastasi talotekniikasta Vaasan yliopiston kampusrakennuksen peruskorjauksessa

Yliopiston entinen kirjastorakennus remontoitiin henkilökunnan tiloiksi Vaasan Palosaaressa. Bravida vastasi rakennuksen LV-, IV-, sähkö- ja sprinkleritöiden urakoinnista.

Uutiset

Vaasan yliopiston kampuksella on käynnissä laaja kehityshanke, jossa yliopiston toiminnot siirtyvät asteittain uusiin rakennuksiin. Kolmivaiheisen hankkeen elokuussa alkaneessa toisessa vaiheessa Tritonia-kirjaston vanha rakennus remontoitiin henkilökunnan tiloiksi.

Kohteen toteuttaja oli rakennusliike Peab Oy. Aliurakoitsija Bravida vastasi neljään kerrokseen sijoittuvan ja 6284 neliötä käsittävän tilan LV-, IV-, sähkö- ja sprinkleritöiden urakoinnista.

”Kyseessä oli aikataulultaan tiukka talotekniikkaprojekti, jossa vanha kiinteistö peruskorjattiin käyttäjille sopivammaksi. Yhteistyö sujui hyvin tilaajan ja Peabin kanssa. Parhaimmillaan meillä oli työmaalla parikymmentä asentajaa, muutama aliurakoitsija ja kaikkien yksiköiden projektipäälliköt, kertoo Tuomo Nostaja, joka toimi kohteessa Bravidan LV-puolen projektipäällikkönä.

”Projekti sujui suunnitelmien mukaan. Bravidan puolelta mukana oli tuttuja henkilöitä, jotka tiedän luotettaviksi. On helpottavaa tietää, että hommat tulee tehtyä sovitusti. Materiaalien saaminen toi pientä haastetta, mutta saimme taklattua tilanteita hyvin”, kertoo Peabin vastaava työnjohtaja Kari Antila.

Saneerauskohde toi omat haasteensa

Urakka alkoi syksyllä 2022, ja valmista oli huhtikuun alussa. Kohteessa sähköurakka oli suurin, ja muut talotekniikan osuudet olivat pienemmässä roolissa.

Kiinteistössä oli kirjastokäytössä runsaasti avointa tilaa, joka remontissa jaettiin lasiseinien avulla työtiloiksi. Vanhat toimistohuoneet peruskorjattiin.

Saneerauskohde on uudiskohteeseen verrattuna erilainen, sillä kaikki tekniset asiat eivät yleensä tule ilmi suunnitteluvaiheessa.

”Haasteita tulee, kun vanhojen ratkaisujen rinnalle tehdään uutta. Tällaisissa tilanteissa selvitimme asiat yhdessä Peabin ja tilaajan kanssa ja löysimme haasteisiin ratkaisut. Kokonaisuudessaan työt sujuivat hyvin”, Nostaja kertoo.

Sähköurakassa lähes kaikki uusiksi

Kohteen suuressa sähköurakassa lähes kaikki meni uusiksi. Valaisimet vaihdettiin nykyaikaisiin, ja niitä ohjaamaan asennettiin älykäs KNX-ohjausjärjestelmä. KNX-järjestelmä integroitiin osittain rakennusautomaatiojärjestelmään, minkä myötä se vie esimerkiksi läsnäolotiedot huoneiden liiketunnistimesta kiinteistöautomaatioon.

”Tämä oli iso projekti, vaikka tekniset ratkaisut olivatkin meille tuttuja. Aikataulu oli tiukka, mutta teimme hyvän resurssisuunnitelman ja seurasimme tarkasti sen edistymistä. Etenemistä helpotti, kun meillä oli omaa porukkaa lähes jokaisessa toiminnossa”, kohteen sähköistä vastaava Bravidan Kim Sund kertoo.

Koko kolmivaiheinen kampuksen kehityshanke toteutetaan yhteistoiminnallisena toteutuksena eli allianssimallilla. Toimeksiantajana on Vaasan yliopiston kiinteistöyhtiö Vaasan Merikampus Oy. Muina allianssin osapuolina ovat Arkkitehtitoimisto K2S Oy, rakennesuunnittelusta vastaava Ramboll Finland Oy, talotekniikkasuunnittelusta vastaava Granlund Pohjanmaa Oy ja toteuttajana rakennusliike Peab Oy.

Asiakas: Peab Oy
Tilaaja: Vaasan Merikampus Oy
Kohde: Yliopiston entinen Tritonia-kirjasto, joka peruskorjattiin henkilökunnan tiloiksi.
Toimenpiteet: LV-, IV-, sähkö ja sprinkleri
Urakka-aika: Elokuu 2022 – huhtikuun alku 2023
Lisätietoja: Tuomo Nostaja, LV-projektipäällikkö, tuomo.nostaja@bravida.fi, puh. 0505721931

 

Kuvat: Peab Oy