Yhteistyössä Bravida ja Saimaan ammattiopisto: ”Tulevaisuuden osaajiin on panostettava”

Tulevaisuus on nuorissa osaajissa – ja heille Bravida tarjoaa monipuolisia uramahdollisuuksia. Esittelemme uudessa juttusarjassamme Bravidan ja eri oppilaitosten välistä yhteistyötä. Ensimmäisenä vuorossa on Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella toimiva Saimaan ammattiopisto Sampo, jonka sähköautomaatio-osaston hallituksessa Bravida on mukana.

Uutiset

Oppilaitosyhteistyö on Bravidalle tärkeä väylä kohdata alan tulevaisuuden osaajat ja tarjota heille parhaat eväät työelämään. Niin talotekniikassa kuin rakennusautomaatiossakin nopea tekniikan kehitys tuo uusia mahdollisuuksia alalle, ja uusia taitavia tekijöitä tarvitaan jatkuvasti erilaisiin projekteihin. Bravida panostaa tiiviiseen yhteistyöhön, sillä toimivan vuorovaikutuksen avulla alan oppilaitokset pystyvät vastaamaan muuttuvan työelämän osaamistarpeisiin. Uudet koulutetut osaajat ovat tärkeä osa tulevaisuuden työelämän rakentamista.

Saimaan ammattiopisto Sampo tarjoaa hyvän ponnahduslaudan alalle: Sampossa voi suorittaa sähkö- ja automaatioalan opintoja tai talotekniikan perustutkinnon, joka pureutuu ilmanvaihto- ja putkiasentajan töihin. Sampon ammatillinen perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden myös ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Opintoja voi syventää myöhemmin esimerkiksi rakennustekniikan, rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tai talotekniikan parissa.

”Sähkötekniikka on alalla keihäänkärki, jossa tekniset innovaatiot näyttelevät suurta osaa. Energiatehokkuuden vaatimukset tuovat uusia järjestelmiä talotekniikkaan, ja sitä kautta myös automaation rooli ja tietoliikenteen määrä kasvavat. Sähkö- ja automaatiokunnossapito tarjoaa haastavia työtehtäviä nyt ja tulevaisuudessa, ja haluamme osaltamme olla tukemassa alan laadukkaita opintoja”, kuvailee Ami Hannola, joka on toiminut Bravidalla Kaakkois-Suomen yksikönjohtajana maaliskuun alusta saakka.

Yritysmaailman tarpeet sovitetaan kurssisisältöön

Hannola toimi aiemmin Bravidaan yhdistyneen Polar 2000 Oy:n toimitusjohtajana ja pääomistajana. Hän on ollut alalla 90-luvun loppupuolelta lähtien ja toimii Sampon sähköautomaatio-osaston hallituksen jäsenenä. Sitä kautta Hannola tuo asiantuntemustaan Sampon oppimisympäristöön.

”Tuon näkemystä siitä, millaisia yritysmaailman tarpeet ovat ja minkälainen oppilaiden kurssisisällön olisi hyvä olla. Teoriaopintoihin emme ota kantaa, sillä niiden vaateet tulevat Opetushallitukselta. Me vaikutamme käytännön opintoihin ja työpajoihin. Alueellisesti olemme saaneet vaikutettua paljonkin, kiitos myös Stora Enson ja UPM:n panostusten.”

Ammattiopisto on saanut esimerkiksi taajuusmuuttajia ja moottoreita opetukseen sekä asennusmateriaaleja ja kaapeleita ammattiopiston työpajoihin. Sampossa on luotu yritysten ja ammattiopiston yhteinen työpajamalli, joka kehittää opiskelijoiden ammattitaitoa. Malli saa Hannolalta kiitosta, sillä se edistää myös opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia.

Sähköalan perusteet kumpuavat luonnontieteistä

Hannola on itse opiskellut sähkövoimatekniikkaa Imatran ammattikorkeakoulussa ja myöhemmin tietoliikennetekniikkaa Lappeenrannan ammattikorkeassa.

”Jos sähkötekniikan ala kiinnostaa, kannattaa panostaa luonnontieteisiin, matemaattis-fysikaalisiin aineisiin, kemiaan ja tekniikkaan – sieltä kumpuavat sähköalan perusteet. Nehän ovat olleet samat jo vuosikymmenet, koska sähkö käyttäytyy tietyllä tavalla.”

Bravidalla on mahdollisuus oppia työtehtäviä kokeneiden ammattilaisten opastuksella. Bravida pyrkii työllistämään uusia osaajia myös työharjoittelun ja kesätöiden jälkeen ja ottaa opiskelijoita tekemään lopputöitä.

”Teemme kokonaisvaltaista urakointia ja pystymme siksi tarjoamaan myös erikoistumista. Esimerkiksi aurinkoenergia, paloilmoitukset ja tuulen hyödyntäminen ovat tätä päivää. Erilaisiin projekteihin tarvitaan aina uusia taitavia tulevaisuuden osaajia. Oppilaitosyhteistyö on luonut meille erinomaisen väylän systemaattiseen osaamisen kehittämiseen”, Hannola päättää.
 

Kiinnostaisiko harjoittelupaikka Bravidalla tai onko sinulla idea tai aihe lopputyötä varten? Lue lisää Bravidan työmahdollisuuksista.