Bravida Finland asentaa Treduun uudet jäähdytyslaitteet ja auttaa koululaitosta pienentämään ympäristövaikutuksiaan

Tampereen kaupungin kiinteistöissä on jo vuodesta 2015 lähtien pyritty vähentämään ympäristövaikutuksia CO0-kampanjan avulla. Nyt Bravida on mukana viemässä kampanjaa eteenpäin asentamalla uusia jäähdytyslaitteita, jotka käyttävät luonnollisia kylmäaineita. Näin ollen koululaitoksen ympäristövaikutukset pienenevät merkittävästi, samalla kun energiatehokkuus paranee. 

Uutiset

Tampereen kaupunki haluaa pienentää ympäristövaikutuksiaan. Nyt vuorossa on Hepolamminkadulla sijaitseva Tampereen seudun ammattiopisto eli Tredu. Bravida vaihtaa kohteessa jäähdytyskoneet sekä niissä käytettävät kylmäaineet uudempiin ja ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin. Kylmäaineisiin on lisäksi tulossa uusi lainsäädäntö, jonka säädökset astuvat voimaan asteittain. Osa säädöksistä tulee ottaa käyttöön jo ensi vuonna, jonka jälkeen loput säädökset tulevat voimaan vuosina 2027 ja 2030. Tämä tarkoittaa, että vanhojen myrkyllisten ja vaarallisten kylmäaineiden käyttö tulee lopettaa ja niiden tilalle tulee nollapäästöiset kylmäaineet. ”Vaarattomissa kylmäaineissa ei ole terveydellisiä haittoja ihmisille, ja sen jättämä jälki on vaarattomampaa myös ympäristölle”, Bravida Tampereen huolto- ja ylläpitoyksikön kylmäasennuksen projektikoordinaattori Esa Niemelä kertoo.  

Bravida uudistaa jäähdytyslaitteita esimerkiksi kohteen opetuskeittiöön. ”Kyseessä on iso työ, jossa uusimme ensin kaksi ensimmäistä opetuskeittiön huonetta ja siirrymme sitten kolmanteen. Uusimme tämän jälkeen myös kohteen ilmanvaihtokoneet jäähdytyslaitteiden lisäksi. Laitevalmistajien ja tilojen yhteensopivuudesta on tehty tarkat suunnitelmat etukäteen ja teemme huolellisen putkistosuunnitelman kohteeseen, jotta lopputulos on varmasti toivotunlainen. Huolellinen suunnittelu takaa työn etenemisen sujuvasti ja turvallisesti. Meillä on ollut Tredun kanssa avoin dialogi hankkeesta, jolloin tiedämme heidän toiveensa ja vaatimuksensa”, Niemelä kuvailee.  

Bravida on aloittanut työt kohteessa viikolla 13 ja projektin on määrä kestää noin kaksi kuukautta.  

Tulevaisuudessa tarve uusille osaajille  

Uusi lainsäädäntö tuo kylmäalalle uudenlaisen osaamisen tarvetta. ”Ala vaatii paljon asiantuntemusta ja on samalla ymmärrettävä laajasti myös muusta talotekniikasta, jotta kokonaisuuksista osataan suunnitella mahdollisimman onnistuneita ja toimivia”, Niemelä sanoo.  

Kylmälaitteet ovat kiinteistöissä usein huomaamaton, mutta sitäkin tärkeämpi osa, joka varmistaa muiden laitteiden toimivuuden. Sen avulla voidaan varmistaa, että esimerkiksi rakennuksen ilmanvaihto ei ylikuumene. Oikein valittuna ja asennettuna ne voivat auttaa löytämään kiinteistöön kustannustehokkaita ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja.  

Bravida on tehnyt huoltosopimuksen Tampereen Tilapalveluiden kanssa. Kohde sijaitsee Hepolamminkadulla.  

Lisätietoja  

Esa Niemelä  
Projektikoordinaattori, Bravida Tampereen huolto ja ylläpito  
esa.niemela@bravida.fi  
+358 50 468 4562