Korjausrakentaminen on aina vastuullista toimintaa
Korjausrakentaminen on jo lähtökohtaisesti ekoteko, kirjoittaa aluejohtaja Mika Toiviainen näkemyksessään. Kun vanhaa rakennusta ei korvata uudella, vähentää se kaatopaikkajätettä ja säästää resursseja. Lisäksi vanhojen rakennusten kunnostaminen ja nykyaikaistaminen parantaa niiden energiatehokkuutta sekä pienentää ympäristövaikutuksia.
Uutiset

Tuore esimerkki vastuullisesta saneeraushankkeesta on Svenska litteratursällskapet i Finland -seuran (SLS) toimitilojen remontointi Snellmaninkadulla Helsingissä. Vuonna 1885 perustettu SLS on tieteellinen seura, joka kerää, tutkii ja välittää tietoa Suomen ruotsinkielisestä kulttuurista.
SLS:n toimitilat Helsingin keskustassa uusittiin vuoden 2024 aikana mittavassa saneerausurakassa, jossa Bravida toteutti kiinteistöön kaikki talotekniikan tekniikkalajit osana projektinjohtourakkaa. Saneerauksessa muun muassa uusittiin rakennuksen neljäs kerros kokonaan, ja muissakin kerroksissa tehtiin merkittäviä muutoksia.
SLS:n kiinteistö oli koko ajan käytössä remontin aikana, mikä vaati tarkkaa suunnittelua väliaikaisratkaisujen kanssa. Näin talotekniikka pysyi toiminnassa muutostöistä huolimatta. Aikataulutus ja resursointi olivat tässä keskeisessä asemassa.
Säädökset vauhdittavat kiertotaloutta
Bravidan kumppanit valitaan nykyään vastuullisuusvaatimusten perusteella. Uuden materiaalin toimitukset noudattavat niille määriteltyjä vaatimuksia esimerkiksi kierrätettävyyden suhteen. Jätteen lajittelu sekä puretun materiaalin kierrätys ovat myös olennainen osa korjausrakentamista.
Saneerausprojekteissa suuri osa vanhoista ratkaisuista joudutaan korvaamaan uusilla energiatehokkuuden vuoksi. Alati tiukentuvien säädösten noudattaminen palvelee lopulta myös kiinteistön omistajaa, sillä energiatehokkaammat ratkaisut tuovat säästöjä vähentyneen hukkaenergian myötä.
Korjausrakentamisurakoissa tulee usein purkutöiden aikana vastaan yllätyksiä, jotka tietävät lisätöitä. SLS:n hankkeessa tilaaja oli aktiivisesti mukana koko projektin ajan, mikä mahdollisti matkan varrella eteen tulleiden, tilaajaa palvelevien parannusten sisällyttämisen urakkaan.
Projektin aikana eteen tulleita parannustöitä olivat jäähdytyksen lisääminen toisen kerroksen aulatiloihin, lämmönjakohuoneen uusiminen, energian mittaroinnin uusiminen, pumppaamoiden saneeraukset sekä koko kiinteistön IV-puhdistukset. Avoin kommunikointi pääurakoitsijan, tilaajan sekä alihankkijoiden kanssa sai hankkeen sujumaan mutkattomasti matkan varrella tulleista lisä- ja muutostöistä huolimatta.
Asenneilmapiiri muuttuu hiljalleen
Asenneilmapiiri on kokenut viime vuosina muutoksen. Ihmiset ovat nykyään suorastaan ylpeitä käyttäessään vanhoja, kunnostettuja rakennuksia uusien sijaan. Yleinen ajatusmaailma kulkee hitaasti mutta varmasti kohti vastuullisempaa kulutusta.
Bravidan hankkeista on tällä hetkellä yli puolet saneeraushankkeita. Korjausrakentaminen on yleistynyt myös asuinkerrostaloissa, jotka vielä muutamia vuosia sitten olivat harvinaisia saneerausprojekteja. Nähtäväksi jää, lisääkö mahdollinen korkotason lasku tulevaisuudessa saneeraushankkeiden määrää entisestään.
SLS:n saneerausprojekti valmistuu joulukuussa 2024. Seura jatkaa toimintaansa vanhassa ja tutussa rakennuksessa, joka on kokenut kasvojenkohotuksen. Saneeraus on toteutettu vastuullisesti, ja rakennus vastaa nyt modernien energiavaatimusten asettamia standardeja.
Lisätietoja
Mika Toiviainen
Aluejohtaja, Bravida Finland Oy
mika.toiviainen@bravida.fi
Puh. +358 46 923 3872