Bravidalla alkoi 74 000 neliön työmaa uudessa Ahveniston sairaalassa

Suuret sairaalaprojektit ovat tuttuja Bravidalle, mutta jokaisessa niistä on aina omat lisämausteensa. Hämeenlinnan Ahveniston sairaalassa niitä tuovat työmaan sisääntulot ja tarkat aikataulut. 

Uutiset Tampere Ilmanvaihto

Bravida on ollut mukana viimeksi Helsingin Siltasairaalan ja Jyväskylän sairaalahankkeissa. Parhaillaan yrityksen asiantuntijat työstävät Hämeenlinnan lisäksi Oulun yliopistollista sairaalaa

“Sairaalat ovat aina poikkeuksellisen vaativia projekteja, eikä niissä voi koskaan tehdä mitään vain sinnepäin. Esimerkiksi puhtausvaatimukset ovat jo rakennusvaiheessa niin tiukat, että niiden ansiosta työmaalla voisi aina melkein kulkea sukkasillaan”, sanoo Mikko Oksanen Bravidalta.

Mikko työskentelee Pirkanmaalla yksikönjohtajana LVIS-urakointi-yksikössä, joka vastaa Bravidan ilmanvaihtoon liittyvästä työstä Ahveniston sairaalassa. Asentajat ja projektihenkilöstö aloittivat työt kohteessa vuodenvaihteessa. 

Leikkaussalit haastavimpia ilmanvaihdon kohteita 

Ahveniston sairaala on merkittävä projekti Bravidalle ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle, sillä ASSI korvaa peruskorjaamattoman, vanhan sairaalan Hämeenlinnassa.

ASSIn rakennustyöt alkoivat 2021, ja sairaala otetaan käyttöön 2026. Uuden sairaalan rakentamista johtaa Skanska. Bravida tekee uuteen sairaalaan ilmanvaihtourakkaa noin 46 100 neliölle.

“Asennamme ja otamme käyttöön sairaalassa kaikkiaan yli 50 ilmanvaihtokonetta sekä toimitamme ja asennamme 30 vakioilmastointikonetta.

Lisäksi toimitamme ASSIin muun muassa porrashuoneiden ilmanvaihtokoneet sekä kaikki ilmanvaihdon päätelaitteet ja kanavat varusteineen”, kertoo Oksanen.

“Leikkaus- ja kuvantamissalit ovat muuten sairaaloissa niitä kaikkein haastavimpia kohteita ilmanvaihdolle. Leikkaussaleihin toimitamme esimerkiksi ilmastointikatot.” 

17 000 sprinkleriä huolehtii sairaalan paloturvallisuudesta 

Bravida vastaa myös sairaalaan sprinklerijärjestelmästä 74 000 neliön alueella.

“Sairaalaa ei voi verrata esimerkiksi normaaliin toimitilakohteeseen sen vaativuuden takia. Siellä todella tarvitaan eri tiimien yhteistyötä ja tekemisen saumattomuutta”, sanoo sprinkleriurakoinnin yksikönjohtaja Mika Hyväri Bravidalta.

Yhteistyön sujumisen takia Bravidalta on Ahvenistolla täysipäiväisesti viisi projektihenkilöä ja koko projektin kuluessa siellä tulee työskentelemään noin 30 asentajaa.

“Tämä on iso laitos, jota tehdään vaiheisiin jaetulla tahtiaikataululla. Esimerkiksi kuumasairaalan yhden kerroksen 7 000 neliötä on pilkottu 26 osaan. Jokaiselle eri tekniikalle ja työntekijälle, vaikka sprinklerien asentajalle, on määritelty omat työstöhetkensä. Niistä ei voi lipsua päivääkään”, Hyväri kuvailee.

Sama tarkkuusvaatimus jatkuu ulos asti. Työmaalle kuljetaan toiminnassa olevan sairaalan kulkureittejä pitkin, ja tavaraa on tuotava paikalle täsmätoimituksina.

“On selvää, että liikenteen on sujuttava. Kuutta rekkaa ei voi tuoda yllättäen pihaa tukkimaan, ja kun varastointitilakin on rajattu, logistiikka on mietittävä tarkkaan.”

ASSIn rakentamistöiden edistymistä voi seurata sairaalan verkkosivuilta esimerkiksi rakennuskameran välittämän videon kautta. 

Ahveniston sairaala 

Lisätietoja:
LVIS-urakoinnin yksikönjohtaja Mikko Oksanen, +358 50 516 7002, mikko.oksanen@bravida.fi
Sprinkleriurakoinnin yksikönjohtaja Mika Hyväri, +358 50 309 1211, mika.hyvari@bravida.fi