Laadukkaamman sisäilman puolesta: Lindabin ja Bravidan kymmenen vuoden kumppanuus

Hyvä sisäilma ei synny sattumalta. Se vaatii asiantuntevaa suunnittelua, laadukkaita ratkaisuja ja saumatonta yhteistyötä. Bravida ja Lindab ovat jo vuosikymmenen ajan kehittäneet ilmanvaihtoa kohti älykkäämpiä, kestävämpiä ja asiakaslähtöisempiä ratkaisuja.

Uutiset

Yhteistyön juuret ulottuvat aikaan ennen vuotta 2015, jolloin Lindab teki ilmanvaihdossa yhteistyötä Peko-konsernin kanssa. Kun ruotsalaistaustainen Bravida laajensi Suomeen ja osti Peko-konsernin, yhteistyö jatkui saumattomasti. Sittemmin se on syventynyt pitkäaikaiseksi ja strategiseksi kumppanuudeksi.

“Elettiin yksinkertaisempaa aikaa. Älyratkaisut eivät olleet vielä niin vahvasti pinnalla kuin tänä päivänä, ja tekeminen keskittyi enemmän perusasioihin. Nyt maailma on muuttunut: on pandemiaa, geopoliittista epävarmuutta ja tiukempia määräyksiä”, Bravidan pääkaupunkiseudun IV-urakoinnin yksikönjohtaja Hanna Veijalainen kuvaa.

“Kun Bravida perustettiin Suomeen, meillä oli jo valmiiksi vahvat suhteet organisaatioon. Tämä loi luontevan pohjan sujuvalle yhteistyölle, joka on jatkunut tähän päivään asti”, Lindabin toimitusjohtaja Jonne Luotonen puolestaan kertoo. 

Sujuva arki rakentuu luottamuksesta ja täsmällisyydestä

Bravida on vuosien varrella vakiinnuttanut asemansa ilmanvaihdon asiantuntijana, joka mukautuu nopeasti eri projektien, asiakkaiden ja rakennusalan muuttuviin tarpeisiin. Yhteistyö Lindabin kanssa tarjoaa vakaan selkänojan.

“Lindabin väen kanssa on helppo asioida, ja keskustelu on mutkatonta ja avointa. Soitan mieluummin kuin lähetän sähköpostia, sillä puheluissa syntyy usein ideoita ja samalla tulee vaihdettua kuulumisiakin", Veijalainen sanoo.

Lindab panostaa määrätietoisesti tuotteidensa laatuun ja toimitusvarmuuteen. Yrityksen sertifioidut prosessit ja kansainväliset standardit tukevat Bravidan projekteja kaikilla tasoilla. Molemmille yrityksille on myönnetty ISO 9001 -laatusertifikaatti.

“Bravidan kanssa on ollut helppoa rakentaa ratkaisuja, jotka todella palvelevat loppukäyttäjää. Tuotteillamme on CE-merkinnät, ja teemme jatkuvaa kehitystyötä. Näin Bravida voi luottaa meihin myös suurissa ja vaativissa urakoissa”, Luotonen täsmentää.

Toimitusvarmuus on erityisen tärkeää pääkaupunkiseudun työmailla, joilla tilaa on rajallisesti ja logistiikka tarkasti aikataulutettua.

“Tontit ovat usein pieniä, eikä varastointitilaa juuri ole. Työmaalle ei mahdu paljon tavaraa kerralla, joten toimitusten on oltava täsmällisiä. Jos kuorma on sovittu kahdeksaksi, sen on tultava kahdeksalta. Yksittäinenkin viive voi vaikuttaa laajasti ja horjuttaa koko työmaan aikataulua”, Veijalainen kertoo.

“Meillä voi olla esimerkiksi viikko aikaa tehdä oma osuutemme yhdellä työalueella, ja sen jälkeen se täytyy luovuttaa seuraavalle työryhmälle. Kaikkien tuotteiden on oltava paikalla valmiina, muuten aikataulu rikkoutuu heti. Toimitusvarmuus on tässä ratkaiseva osa toimivaa yhteistyötä”, hän jatkaa.

Edelläkävijyyttä teknologian ja kestävyyden saralla

Lindab on ollut teknologian hyödyntämisessä etulinjassa. Yritys oli ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön ultraäänellä toimivaa IMS-teknologiaa ilmanvaihdossa. Tämä tuo mittaustarkkuutta ja tehokkuutta työmaiden arkeen.

“Lindab on yksi alan edelläkävijöistä. Heidän kauttaan ultraäänellä toimivat IMS-järjestelmät tulivat käyttöömme ensimmäisinä, ja se kertoo paljon heidän laatuajattelustaan ja kokonaisvaltaisesta toimintatavastaan”, Veijalainen kiittelee.

Kestävyys on myös molempien yhtiöiden keskeinen arvo. Lindabin tavoitteena on, että kaikki sen tuotteet ovat täysin hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä.

“Hiilineutraali teräs on meillä jo saatavilla. Tämä vaatii investointeja ja tiivistä yhteistyötä, mutta uskomme sen olevan välttämätöntä”, Luotonen sanoo.

Vahva perusta mahdollistaa kehityksen

Yhteistyön seuraavat kehitysaskeleet liittyvät teknologian fiksuun hyödyntämiseen, toimintatapojen hiomiseen ja uudenlaisiin projekteihin.

”Sekä ala että teknologia kehittyvät koko ajan, joten meidänkin on pysyttävä mukana ja vastattava uusiin vaatimuksiin sekä pyrittävä olemaan edelläkävijöitä. Jos asiat voi tehdä fiksummin, se kannattaa”, Veijalainen toteaa.

Samalla korostuu yhteistyön inhimillinen puoli: luottamus, tuttuus ja avoimuus. Menestyksekkään yhteistyön ytimessä ovat ihmiset ja arjen sujuvuus. 

Avoin viestintä, lupauksista kiinni pitäminen ja halu kehittyä yhdessä pitkäjänteisesti muodostavat Lindabin ja Bravidan yhteistyön kivijalan.

“Tärkeintä on tehdä se, mitä lupaa. Ja mieluummin aina vähän enemmän”, Luotonen summaa.