Samin Pulla

Paljon sähköä kuluttavat leipomot ovat ison haasteen edessä, kun sähkön hinta heittelee. Bravidan osana toimiva Savon Aurinkoenergia auttoi lahtelaista Leipomo Samin Pullaa säästämään sähkökustannuksissa – ja näyttämään esimerkkiä vastuullisesta energiaratkaisusta.

Lahdessa toimiva Leipomo Samin Pulla Oy on perinteikäs leipomo ja suosittu lounasravintola, jonka jokainen lahtelainen tuntee. Samassa rakennuksessa toimivat niin leipomo, lounasravintola kuin vuokrattava juhlatilakin. Yritys valmistaa kaikki ruoat, leivät ja leivonnaiset paikan päällä omassa leipomossaan.

Leipomo käyttää paljon sähköä: uunit lämpenevät sähköllä ja esimerkiksi kylmälaitteet ovat päällä ympäri vuorokauden. Sähkönkulutus on kovaa erityisesti aamuisin, kun leipomossa valmistetaan päivän tuotteet.

imageo64eo.png

Sähkökustannukset kuriin kestävällä tavalla

Samin Pullan vuotuinen sähkökulutus on noin 250 000 kilowattituntia. Yritys halusi säästää kustannuksissa ja saada kiinteistön sähkölaskut kuriin kestävällä tavalla. Aurinkosähkö oli kiinnostava vaihtoehto, sillä leipomorakennuksen katto soveltui hyvin aurinkopaneelien asennukseen. Koska paneelit tuottavat sähköä parhaiten valoisaan aikaan, lähtötilanne oli leipomolle optimaalinen, sillä sähköä myös käytetään eniten aamuisin ja päivisin.

Energiaremontin aikana leipomon ja lounasravintolan toiminta ei kuitenkaan saanut keskeytyä – luottoasiakkaita haluttiin palvella niin kuin ennenkin. Lisäksi aurinkoenergia oli yrittäjälle vieras energiamuoto, joten sen toimintaperiaatteet ja soveltuvuus yrityksen tarpeisiin oli ensin käytävä läpi.

Aurinkosähkö käytössä aina kun mahdollista

Aluksi Savon Aurinkoenergian asiantuntija perehdytti leipomoyrittäjän aurinkosähköjärjestelmään kokonaisuudessaan: sen toimintaan, hyötyihin ja investoinnin kannattavuuteen. Seuraavaksi järjestelmän koko optimoitiin asiakkaan tarpeen ja käytössä olevan asennuspinta-alan mukaan.

Leipomorakennuksen katolle asennettiin 140 aurinkopaneelia maaliskuussa 2020. Laitteisto kytkettiin olemassa olevan sähköjärjestelmän rinnalle niin, että aurinkosähkö on kiinteistön ensisijainen energianlähde ja aurinkosähköä käytetään aina, kun se on mahdollista. Sähkökeskukseen ei tarvinnut tehdä muutoksia. Savon Aurinkoenergian asentajat työskentelivät leipomossa muutaman päivän ajan, eikä leipomon tai lounasravintolan toiminta häiriintynyt millään tavalla.

Leipomoon asennettiin paneelit, joilla on 25 vuoden tuottavuustakuu: ne tuottavat sähköä lähes 85-prosenttisesti vielä 25 vuoden kuluttua. Paneelien käyttöikä on 30–50 vuotta.

Lopputuloksena päästötöntä energiaa ja rahansäästöä

Aurinkopaneelit ovat toimineet varmasti ja luotettavasti ja tuottaneet päästötöntä energiaa juuri niin kuin suunniteltiin. Kalenterivuoden aikana järjestelmä on tuottanut sähköä noin 40 000 kilowattituntia eli lähes viidenneksen leipomon koko sähkönkulutuksesta. Asiakas on saanut selvää rahallista säästöä ja on tyytyväinen.

Leipomo voi seurata aurinkosähkön tuotantoaan reaaliajassa oman sovelluksen kautta. Järjestelmä toimii täysin automaattisesti eikä paneeleja ole tarvinnut huoltaa. 140 paneelia on tuottanut sähköä hyvin myös hämärässä.

Aurinkoenergiaratkaisu

Asiakas: Leipomo Samin Pulla Oy

Kohde: Leipomo- ja ravintolarakennus Lahdessa

Toimenpiteet:

  • 140 aurinkopaneelin asennus
  • Käyttöönotto-opastus

Ajankohta: Maaliskuu 2020, järjestelmä käytössä 1.4.2020 alkaen

Lisätietoja:

Savon Aurinkoenergia Oy, Jonne Korhonen, p. 040 772 8347, jonne.korhonen@savonaurinkoenergia.fi

Bravida Finland Oy, p. 010 238 8000, info@bravida.fi