Villa Gyllenberg

Peruskorjatussa ja laajennetussa koti- ja taidemuseo Villa Gyllenbergissä tarvitaan luotettavaa talotekniikkaa ja rakennusautomaatiota varmistamaan, että museon sisäolosuhteet ovat poikkeukselliselle taidekokoelmalle aina optimaaliset.

Helsingin Kuusisaaressa sijaitseva, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama Villa Gyllenberg on alun perin valmistunut kodiksi vuonna 1938. Museossa on esillä säätiön oma taidekokoelma, joka sisältää pääasiassa suomalaista taidetta ja koostuu maalauksista, veistoksista, grafiikasta ja taidekäsityöstä. Valtaosin 1920- ja 1960-luvun välisenä aikana syntyneeseen taidekokoelmaan kuuluu noin 400 taideteosta. Lisäksi museossa on esillä lainateoksia sisältäviä erityisnäyttelyitä.

Villa Gyllenbergissä tehtiin mittava peruskorjaus vuosina 2020–2021. Taidemuseota laajennettiin noin 1 200 neliömetrin kokoiseksi rakentamalla sisäänkäynnille, kahvilalle ja museokaupalle uudet tilat.

Alkutilanne

Museon kävijämäärät kasvoivat voimakkaasti 2010-luvulla ja pieneksi jääneet tilat vaativat remontointia. Ilmanvaihto- ja lämmönjakelujärjestelmää haluttiin modernisoida ja kiinteistön energiatehokkuutta parantaa. Arvokas taidekokoelma edellyttää, että sisäilman kosteuden on oltava jatkuvasti 50 prosentin tasolla ja lämpötilan 20 astetta. Myös äänijärjestelmä, valaistus ja sähköjärjestelmät oli tarpeen päivittää vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.

Ratkaisu

Bravida toteutti lämmityksen, ilmastoinnin ja ilmanvaihdon, jäähdytyksen, putkitöiden sekä sähköjärjestelmän asennukset. Bravida vastasi myös modernien rakennusautomaatiojärjestelmien rakentamisesta kiinteistöön. Lisäksi museon valaistus vaihdettiin energiatehokkaisiin led-valoihin.

Lämpöenergiaa kierrätetään kiinteistössä energiatehokkaasti, ja automaatiojärjestelmä tarkkailee talotekniikan toimivuutta. Kesähelteillä tilojen viilentäminen onnistuu automatisoidusti lämmitysjärjestelmään integroidulla jäähdytysratkaisuilla. Talvikuukausina sisäilman kosteutta voidaan lisätä ilmankostuttimilla ja kesällä sisäilmaa voidaan kuivattaa.

Bravidan ylläpitopalvelu sisältää lämmönjakojärjestelmän, varavoimakoneen, jäähdytyksen ja rakennusautomaation huollot sekä ilmanvaihtokoneen määräaikaishuollot. Palvelu sisältää päivystyksen kiireellisiin vika- tai muutostilanteisiin. Jos esimerkiksi lämpötila ja kosteus nousevat sallittujen rajojen yli, automaatiojärjestelmä lähettää Villa Gyllenbergin huoltomiehen mobiililaitteeseen ja tietokoneelle hälytyksen. Kohteen tuntevat LVIS-tekniikan ja rakennusautomaation erikoisosaajat saadaan hälytettyä paikalle nopeasti jopa viikonloppuisin. Bravida tekee myös talotekniikan takuuhuollot ja korjaa tarvittaessa vikaantuneita laitteita, kuten valaisimia.

Nykytilanne

Museo avautui yleisölle peruskorjauksen ja laajennuksen jälkeen helmikuun alussa 2022. Taiteesta kiinnostuneille on tarjolla yhä laadukkaampi kulttuurielämys, ja kävijämäärät ovat nousseet uusiin ennätyksiin.

Talotekniikka ja rakennusautomaatio ovat toimineet luotettavasti, ja sisäolosuhteiden valvonta sujuu automaatioratkaisuin. LVIS-laitteiden ja rakennusautomaatiojärjestelmien huolto- ja ylläpitotehtävät ovat sujuneet sovitusti. Koko talotekniikka voidaan siirtää etävalvonnan piiriin.

Bravidan ja Villa Gyllenbergin välinen yhteistyö on ollut tiivistä koko taloteknisen kehityshankkeen ajan. Bravidan ammattilaiset tuntevat kiinteistön talotekniikan erittäin hyvin, ja kaikki laiteasennukset ja tarkastusdokumentit ovat nopeasti saatavilla. Tiedon alkulähteelle päästään nopeasti, ja tietoja saadaan siirrettyä ketterästi jatkuvan teknisen ylläpidon tarpeisiin.

image0h3sk.png

LVIS-ratkaisut, rakennusautomaatiojärjestelmät sekä huolto- ja ylläpitopalvelut

Asiakas: Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö

Kohde: Koti- ja taidemuseo Villa Gyllenberg, Helsinki

Palvelut ja toimenpiteet: Lämmityksen, ilmastoinnin ja ilmanvaihdon, jäähdytyksen, putkitöiden, sähköjärjestelmän ja rakennusautomaation asennustyöt sekä koko talotekniikan huolto- ja ylläpitotyöt jatkuva palveluna

Sopimusaika: Urakointi 2020–2021, talotekniikan ja rakennusautomaation ylläpitopalvelu jatkuva